Jak správně vybírat ovoce a zeleninu: Praktické rady pro každodenní nákup

Nikdy jsem neřešila jaké ovoce a zeleninu kupuju, ale když jsem dceři začala dávat příkrmy, chtěla jsem aby měla jen to nejlepsí!

Určitě je důležitě brát ohled na sezónnost, byl zrovna červen, takže na mém políčku teprve čouhaly výhonky, proto jsem musela nakupovat v obchodech.

Do teď se držím těchto rad:

Ovoce a zeleninu při nákupu vybírejte očima, hmatem i čichem. Samozřejmě nekupujte kusy, které jsou viditelně poškozeny hnilobou, mechanicky nebo na sobě mají velké množství skvrn.

Velmi dobře se dá čerstvost rozpoznat u ovoce a zeleniny s natí (keříčková rajčata, mrkev). Čím sušší nať je, tím je ovoce méně čerstvé. Nezapomeňte si přičichnout, plod i nať musí u kvalitního kusu příjemně vonět.

Nadprůměrně velké kusy plodů nemusí být nutně kvalitnější než menší kousky (neplatí u citrusů). Při výběru doporučujeme volit spíše středně velké plody.

Podtržené ovoce

Podtržené ovoce je to, které sklízí ještě nedozrálé, aby se stihlo včas dopravit k zákazníkovi. Například banány v Guatemale se sklidí zelené a zežloutnou až na cestě přes Atlantik.

Takové plody mívají horší chuť, protože nemají šanci správně dozrát. Bývají napuštěné chemií, aby náročný transport často přes půl zeměkoule přežily.

Banány

čím méně zelené tím lépe, dozrálé podtržené zesládnou, ale ne ty hodně podtržené. U těch i po dozrání zůstávají zelené či zelenočerné „šťopky“ nebo jak se tomu říká, banány pak černají nepravidelně a na slupce se různě objevují černé spíše čáry než oblasti.

Broskve

Broskve bývají často podtržené – trhají se ještě za zelena s tím, že dojdou. Vybírejte plné, kulaté plody s chlupatým povrchem. Barva mimo červené oblasti by měla být žlutá.

Tvrdé, zelené broskve již nikdy dobře nedozrají. Naopak přezrálé broskve jsou obvykle příliš měkké a mají viditelné otlačeniny.

Citrusy

slupka by měla být jemná (ne hrbolatá), neměly by smrdět takovou jakoby kyselou chemií.

Grapefruit

Doporučujeme vybírat kusy s pevnou kůrou a jasnou barvou. Větší kusy s tenkou kůrou bývají lepší, neboť v sobě skrývají více šťávy. Drobné škrábance a skvrny na kůře nemusí být nutně na škodu.

Naopak nekupujte grepy s drsnou, hrubou kůrou nebo viditelnými opuchlinami.

Hroznové víno

Doporučujeme kupovat až v druhé půli prázdnin, vybírejte hrozny s kulatými a pevnými plody. Čím snáze jde kulička oddělit od hroznu, tím hůře. U červených hroznů by neměly plody být zelené.

Nahnědlé hrozny, ze kterých plody samy odpadávají, určitě nekupujte.

Jablka

Dobrá jablka voní, nejsou otlučená a mají pevnou slupku beze skvrn. U některých odrůd mají zdravá jablka jasnou barvu.

Potlučené jablko poznáte podle hnědého odstínu v postižených místech, která jsou na dotek měkká. Ideální teplota skladování je 3 – 6 °C.

Jahody

U čerstvých jahod drží stopka pevně u plodu, který je jasně červený a plného tvaru. Nekupujte jahody s bílou, nedozrálou plochou nebo hnědou hnilobou. V České republice se jahody sklízí od konce května do konce července.

Jahody je možné skladovat jen krátkodobě, a to v ledničce v teplotě 1 – 5 °C. Správně se myjí až těsně před konzumací.

Kiwi

Kiwi se téměř vždy podtrhávají, obvykle dozrají bez problémů. Dozrálé kiwi poznáte, pokud do něj rýpnete – vryp nesmí zanechat stopy.

Přezrálé kiwi poznáte snadno – je seschlé, příliš měkké a je na něm viditelná plíseň.

Meloun

Dozrálý vodní meloun má mít zelenou a žlutou (nikoliv bílou barvu), poklepáváním ani pozorováním stopky nic nezjistíte.

Přešlý meloun poznáte podle na dotek měkké kůry, na které se tvoří mapy. Také nedoporučujeme kupovat melouny, na kterých jsou bílé jakoby čáry.

Mrkev

Vybírejte pevné, jasně oranžové kusy s hladkým povrchem. Drsné, puklé nebo nazelenalé mrkve nekupujte.

Mrkev skladujte ideálně v bedně s pískem nebo pískem a rašelinou.

Okurky

Okurka má být na povrch tvrdá a má mít jasně zelenou barvu. Vybírejte spíše užší okurky tmavších odstínů.

Rajčata

Chutí i kvalitou se značně liší v závislosti na odrůdě nebo zemi původu. Doporučujeme nejprve koupit několik kusů na ochutnání. Správné rajče má mít jasně oranžovou barvu a pevnou slupku bez kazů. Jedná-li se o keříčkové rajče, platí, že čím je stonek sušší, tím více času od sklizně uběhlo.

Nahnilé rajče je po zmáčknutí velmi měkké, na slupce se tvoří mapy.

Švestky

Zralé švestky by měly být plně vybarvené a na stisk lehce poddajné. Nevyzrálé švestky jsou tvrdé, přezrálé naopak velmi měkké, puklé nebo zcvrklé

Salát

Kupujte pouze salát se zelenými, neokousanými a neotrhanými listy. Shnilý salát má žlutou až hnědou barvu. Salát skladujte v lednici.

Třešně

Správně dozrálé třešně mají růžovou, červenou, zlatou nebo černou barvu a vůči stopce jsou poměrně nepoddajné. Špatné kusy bývají malé, tvrdé nebo naopak příliš měkké a můžete na nich pozorovat hnědé flíčky.

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account