Moravské koláče

  • 250 ml mléka
  • 5 lžic cukru
  • špetka soli
  • vejce
  • 200 ml oleje
  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí nebo půl kostky
  • vejce na potření


Já těsto zadělávám v pekárně. Dám tam suroviny v uvedeném pořadí, zapnu program těsto a po skončení dělám koláče. Uždibuji kousky, plním tvarohem (povidly, mákem, čímkoli), zabalím, udělám z toho kuličku a tu jemně rozmáčknu na plechu. Okraje potřu vajíčkem a doprostřed dám zase tvaroh nebo jinou náplň. Vše posypu žmolenkou (hrubá mouka, cukr, máslo/sádlo). Peču na 180 °C dozlatova.

Kdo nemá pekárnu, zadělá těsto klasickým způsobem: Do mouky důlek, tam rozdrobit droždí, lžíci cukru a zalít vlažným mlékem. Až vzejde kvásek, přidat vejce, tuk, zbytek mléka a cukru, sůl a vypracovat těsto. To nechat tak hodinu kynout na teplém místě.
 

https://katfoblog.blogspot.cz/

 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account