Grapefruit obsahuje vysoké množství vitamínu C, B1 a K, samotný plod je napěchován blahodárně působícími přírodními flavonoidy. Grep zvyšuje obranyschopnost organismu, zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a jeho častá konzumace snižuje riziko rakoviny plic a žaludku.
Hořká chuť grapefruitu svádí k použití cukru, ale toto spojení není příliš vhodné, protože grapefruit s cukrem v žaludku kvasí.
Grapefruit byl poprvé objeven na ostrově Barbados v Karibském moři, odkud byl odvezen do Ameriky. Jedná se o křížence jamajské odrůdy pomeranče (Citrus sinensis) a indonéského pomela (C. maxima). Grep se pak pěstoval jako okrasná rostlina, jako ovoce je však populární až od 19. století. Dnes známe čtyři barevné formy: bílý, žlutý, růžový a červený.
Jeho hořká složka podporuje trávení a chuť k jídlu.
Jeho hořká složka podporuje trávení a chuť k jídlu.
A trápí-li vás nachlazení, pak zkuste tuto bombu:
V poměru 1:1 smíchejte horký zelený čaj, vymačkanou šťávu z 1 grepu (vznikne asi 2 dcl nápoje) a hodně medu. Pije se ihned, co nejteplejší a zaručeně to vyhání všechny bacily z těla.
Navíc usnadňuje hubnutí tím, že jeho hořká chuť obalamutí žaludek a zahání chuť na sladké. Jeho účinné látky též snižují obsah cukru v krvi, je tedy vhodný i pro diabetiky.
Zázračná semínka?