Meloun vodní, botanicky lubenice obecná, je jeden ze dvou hlavních druhů melounu. Přestože vypadá jako ovoce, je to zelenina. Pochází z jihu Afriky, kde dodnes roste planě, rozmohl se v oblastech tropické a subtropické Afriky, odkud se k nám ze Senegalu v zimě také dováží a nechyběl na stole egyptských faraonů. Jeho semena byla nalezena v hrobkách z období 12. dynastie, tedy z počátku druhého tisíciletí. V té době pěstovali melouny i Peršané, kteří je rozšířili do východní Indie a do Evropy.
Meloun obsahuje vitamín C (stimulující imunitní systém), vitamin A (udržující zdravé oči) a vitamin B6 (podporující mozkovou činnost). Obsahuje také vysoce koncentrovanou formu lykopenu, který má antioxidační účinky. Pravidelná konzumace plodů obsahujících lykopen snižuje riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění a hladinu cholesterolu, podporuje imunitní systém a chrání kůži před negativním vlivem UV záření. Melouny jsou bohaté také na elektrolyty (sodík a draslík), takže vyživují tělo nejen náhradou elektrolytů, jež se ztratí pocením, ale také buňky hydratují a udržují vodní rovnováhu. Tím podporují metabolismus a energetizují tělo.
Meloun má vysoký podíl vody a nižší množství kalorií na rozdíl od jiných ovocných druhů (celý šálek melounu obsahuje jen asi 48 kalorií), dodává tělu více živin než kalorií, což je také jeho mimořádný přínos.
Z vodního melounu můžete připravit i velice oblíbené smoothie. Na melounové smoothie vezměte dva šálky nakrájeného melounu bez semínek a dejte do mixéru. Přidejte šálek mražených jahod nebo jiného ovoce a asi půl šálku jogurtu nebo kefíru, trochu medu nebo stévie na dochucení a rozmixujte.

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account