Mandle jsou velmi oblíbenou a lahodnou pochutinou už po celá tisíciletí. Jsou ale také lékem a bohatým přírodním zdrojem látek nezbytných pro zdraví i krásu.
Mandle jsou zdrojem mnoha důležitých látek
Mandle obsahují více vápníku než mléko a jsou velice bohaté i na hořčík, železo, selen, zinek, vitamíny A, B1, E, F a H, nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny a vlákninu. Zklidňují nervovou soustavu, prospívají srdci, působí antioxidačně, protizánětlivě, protivirově a protinádorově. Je v nich ukryto nezanedbatelné množství tuků, ovšem při jejich rozumné konzumaci se nemusíte obávat, že byste po nich přibírali na váze. Navíc jejich obsah nenasycených mastných kyselin je zdraví velice prospěšný. Mandlím se také přisuzuje příznivý účinek na srdce a celý krevní oběh.
Látky, které obsahují, snižují hladinu cholesterolu v krvi a upravují krevní tlak. Pro svůj vysoký obsah železa podporují krvetvorbu. Mandle také obsahují řadu antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály a čistí jej. Jejich konzumace je účinnou prevencí nádorových onemocnění a odborné výzkumy prokázaly také pozitivní působení u lidí trpících diabetes a preventivní účinky v případě Alzheimerovy choroby.
Mandle pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby
Vysoký obsah hořčíku v mandlích je to pravé, co potřebujeme pro pružné a lesklé vlasy, pevné nehty a zdravě vyhlížející pleť. Účinek je navíc posílen vitamíny skupiny B a zinkem. Vápník, který obsahují, je důležitý pro naše kosti, zuby, srdce a funkční imunitu. Mandle jsou jednou z velice přínosných potravin pro krásu a zdraví pro dospělé i děti.
Léčivé účinky mandlového oleje
Mandle jsou také bohaté na olej, který se z nich lisuje a používá k mnoha léčebným účelům, jak vnitřně, tak zevně. Vnitřně se mandlový olej doporučuje hlavně při potížích zažívacího traktu, při vnější aplikaci je obzvlášť vhodný pro ošetření suché a citlivé pleti. Najdeme ho proto v mnoha kosmetických přípravcích jako jsou pleťové a tělové krémy i mléka, sprchové gely, pěny do koupele apod. Kosmetické přípravky obsahující mandlový olej rychle vyživují a regenerují vysušenou, stárnoucí či namáhanou pokožku.
Jak si na mandlích pochutnat
Mandle jíme vždy jen ty sladké, nikdy nekonzumujeme mandle hořké, které obsahují jedovaté látky a mohou způsobit i silnou otravu s vážnými následky. Pokud podáváme mandle dětem, vždy je nejprve pro jistotu ochutnáme. Stejně tak nikdy nejíme mandle žluklé. Mandle jsou vedle své prospěšnosti navíc přinejmenším chutné, a to jak samotné, ať už loupané či neloupané, tak i upravené mnoha způsoby. Běžně je koupíme například pražené, naložené v medu, solené či jinak ochucené, obalené cukrem, karamelem nebo čokoládou. Mnohé cukrovinky, pečivo a koláče by bez mandlí nebyly tím, čím mají být, a co teprve marcipán.