Servírování a prezentace chodů je ve vysoké gastronomii stejně důležité jako jejich chuť. Jak ale vypadá ta správná prezentace? Názory šéfkuchařů by se daly rozdělit na dva směry. Na jedné straně je tradiční minimalistický, kdy se servíruje zásadně na bílém porcelánu, který dá vyniknout samotnému pokrmu. A na druhé straně stojí ti, kteří se vrhají do kreativity a zastávají heslo, že talíř by měl pokrm doplňovat a vytvářet dojem uměleckého díla.
Talíře s vlastní identitou, které najdete v nejlepších restauracích po celém světě, vyrábí španělský pár Ester Luesma a Xavier Vega. Pod značkou Luesma & Vega ve své dílně vytváří skvosty, které mají do tradičního nádobí daleko. Dvojice spolupracující již 30 let původně začínala prací s keramikou a sklářskou výrobou. Do podvědomí se dostala zejména zásluhou Ferrana Adriá, který hledal unikátní nádobí pro svou michelinskou restauraci El Bulli. Avantgardní tvorba ze skla jej nadchnula natolik, že i samotné majitele přesvědčila o tom, že právě sklo je to, na co by se měli zaměřit.
Výrobky Luesma & Vega nejsou ale pouhým uměleckým výtvorem, obrovské popularitě se těší zejména díky propojení estetična s funkcí. Talíře vznikají ve spolupráci s uznávanými šéfkuchaři, proto jsou lehké, skladné, dobře uchopitelné, odolné vůči různým teplotám i mytí v myčce. Není nezvyklé, že mnoho talířů vzniká na zakázku nejen pro danou restauraci, ale přímo pro určitý chod, aby se staly součástí fine dining zážitku.
Žádné dva talíře nejsou stejné. Ruční výroba dodává každému kousku jeho jedinečnost a charakter, přestože jsou součástí stejné kolekce. Vizí není tvořit kopie, ale navzájem se doplňující unikáty. Kreativní dvojice hledá inspiraci zejména v přírodě, dívá se na ni však skrze zcela jinou optiku. Prý je fascinují tvary a struktury, které lze vidět z letadla nebo naopak pod čočkou mikroskopu.
K tomu, abyste si mohli užít neotřelého designu této značky však nemusíte letět do Barcelony a vlastnit restauraci. Díky e-shopu www.edelikatesy.cz je můžete mít i doma a užít si nový zážitek ze stolování.
Luesma & Vega: Talíř jako umělecké dílo
-
7 důležitých věcí o čokoládě
TerezaLavičková||Krása a zdraví
1) Dobrou čokoládu poznáte ještě před ochutnáním Kvalitní čokoláda se pozná podle vůně, chuti, vzhledu – je lesklá a...
-
7 kosmetických mýtů. Nenechte se nachytat.
VeronikaMaršíková||Krása a zdraví
Nevěřte všemu, co slyšíte. Tyhle poučky a tipy už dávno neplatí! Dokážou zázračné přípravky zacelit roztřepené konečky? Opravdu se...
-
Tyčinky YES!
Eva Studničková||Krása a zdraví
Už jste měli tu čest ochutnat tyčinky Yes? Pokud ne tak určitě vyzkoušejte stojí to za to. Dají se...
-
Pomelo, to je citrusová vitamínová bomba. Určitě ochutnejte!
Evabel||Krása a zdraví
Nechutná vám grep ani pomeranč? Ochutnejte pomelo. Vitamínovou bombu, která vyléčí kašel, oteklý kotník i kocovinu. Pomelo je citrusový...
-
LATEX, NEVĚRA A SLZY!
BlogirlCzech||Krása a zdraví
Přinášíme vám první postřehy ze třetího setkání soutěžících a produkce soutěže Czech&Slovak PhotoGirl 2017, které se konalo v Malostranské...
-
Pryč s jarní únavou! Tyto potraviny vám dobijou baterky
Markéta Binerova||Krása a zdraví
Zima je pryč, a my si užíváme jarní náladu. Nálada je ale spojená s tím, co jíme, a proto si...
-
Jak na zdravou a lehkou večeři, po které nepřiberete
Markéta Pavlicová||Krása a zdraví, hubnutí, péče o tělo, zdravá strava
Pokud chceme dlouhodobě zhubnout a vyhnout se jojo efektu, je nutné, abyste k dietě nepřistupovali jako ke krátkodobému procesu,...
-
Zdravý řízek
HankaHavlátová||Krása a zdraví
Pokračujeme v seriálu, jak si z běžných pokrmů udělat zdravější varianty. Dnes si budeme povídat o řízku....