Zdravé ovoce na léto: Jaký vliv má na vaši pleť, svaly a spalování tuků?
Léto je ideálním obdobím na odlehčení jídelníčku či zařazení čerstvého ovoce ke každodenní konzumaci. I když obsahuje ovoce hodně cukrů, je skvělou volbou na letní svačinku. Proč? Čtěte dál 🙂
NA SVALY
Ananas
Obsahuje téměř 90 %, zbytek tvoří vitaminy, minerály, kyseliny podporující trávení a rozpustnou vlákninu. Jeho součástí je i enzym bromelain, což je proteolytický enzym obsažený ve šťávě a dužině ananasu. „Proteolytický“ znamená „bílkoviny (čili proteiny) štěpící”, takže jednoduše řečeno, hlavní funkcí bromelainu je rozkládat proteiny, a to jak v kyselém, tak zásaditém prostředí. Vlivem bromelainu se velké proteinové molekuly štěpí na menší peptidy či jednotlivé aminokyseliny, které je organismus schopen využít, např. k výstavbě svalové tkáně.
NA PLEŤ
Broskve
Jsou bohaté na vitaminy A i C, beta karoten, železo a jsou dobrým zdrojem vlákniny. Jedna střední broskev tělu dodá jen 38 kcal, a tak jsou také ideální pro letní diety. Prospívají trávení a mají mírně projímavý a močopudný účinek. Broskev naši kůži příjemně hydratuje, zvláčňuje, jemně vypíná a dodává jí mladistvý vzhled.
PRO DIABETIKY
Hořký meloun
Oblíbený je nejen v asijské kuchyni, ale dnes už po celém světě. Hořký meloun je vyhledávaný hlavně kvůli mnoha zdraví prospěšným účinkům. Je víc než vhodný pro diabetiky, protože dokáže regulovat hladinu cukru v krvi. Navíc neobsahuje téměř žádné kalorie a je ideální na hubnutí.
NA IMUNITU
Mango
Zdravé ovoce, které obsahuje spoustu vlákniny, antioxidanty, hořčík, zinek, draslík, vitamin B a mnohé další. Posiluje imunitu, prospívá pleti, podporuje trávení, snižuje cholesterol, zlepšuje zrak a pomáhá při chudokrevnosti.
PROTI STÁRNUTÍ
Moruše
Jsou chutné, velmi zdravé a málo kalorické. Tělu navíc dodají potřebné vitaminy a minerály (vitamin C, draslík) a najdete v nich velké množství resveratrolu, který patří mezi silné antioxidanty a mimo jiné oddaluje proces stárnutí, může se stát účinnou součástí prevence a léčby řady vážných nemocí, včetně nádorových a kardiovaskulárních onemocnění, Alzheimerovy choroby či diabetu.
NA SPALOVÁNÍ TUKŮ
Paprika
Když papriku, tak nejlépe pálivou. Obsahuje totiž kapsaicin, který podporuje látkovou výměnu, a hlavně urychluje spalování tuku.
NA TRÁVENÍ
Švestky
Jsou plné vitaminů a minerálů, patří především k výborným zdrojům vitaminu B, E, hořčíku, vápníku, draslíku či fosforu. Zrychlují peristaltiku střev, a proto se o nich někdy mluví jako o spolehlivém přírodním projímadle.
Zdroj foto: Pixabay.com