Kuskus, zejména pak v celozrnné variantě, je zdrojem vitaminů skupiny B (především B1, B2 a B6) a minerálních látek, jako je fosfor, železo, vápník, hořčík nebo zinek. Klasický kuskus, který není celozrnný, obsahuje těchto látek méně a i množství vlákniny je nižší, proto je vhodné ho alespoň doplnit dostatečným množstvím zeleniny.
Celozrnný kuskus, jehož obsah vlákniny se zhruba trojnásobný oproti klasickému, má ještě jednu velkou výhodu – díky své konzistenci skvěle zamaskuje „celozrnnou“ chuť a hrudkovitost, která někoho odrazuje od konzumace jiných celozrnných výrobků. Ani zarytý odpůrce zdravé výživy nemusí vůbec poznat, že je mu podána celozrnná obilovina.
Příprava kuskusu je velice jednoduchá, stačí ho pouze zalít horkou vodou, nechat nabobtnat a je hotovo. Kuskus na sebe naváže velké množství vody, čímž se zvětší jeho objem více než u klasických těstovin a může lépe zasytit, pokud se zrovna snažíte zredukovat svou hmotnost a máte problém s velkými porcemi.
Porce připraveného kuskusu je pocitově větší než stejná porce těstovin.
Kuskus najdete též pod označením „marocká těstovina“. Stejně jako těstoviny se vyrábí z tvrdé pšenice, ale na rozdíl od nich se nemusí extrudovat, pouze se míchá s vodou do vytvoření hrudek a poté se napaří. V některých částech světa se kuskus stále vyrábí tradičním způsobem, kdy je na něj stříkána voda a hrudky se tvoří ručně.
Zdroj obrázků: bing.com
Porce připraveného kuskusu je pocitově větší než stejná porce těstovin.
Kuskus najdete též pod označením „marocká těstovina“. Stejně jako těstoviny se vyrábí z tvrdé pšenice, ale na rozdíl od nich se nemusí extrudovat, pouze se míchá s vodou do vytvoření hrudek a poté se napaří. V některých částech světa se kuskus stále vyrábí tradičním způsobem, kdy je na něj stříkána voda a hrudky se tvoří ručně.
Zdroj obrázků: bing.com
Zdroj obrázků: bing.com