Mléčné produkty nejím už od konce roku 2012. Můžu říct, že se cítím skvěle a nechybí mi. A tak mě nenapadlo, že se někdy vrátím k jogurtům. 🙂 Naštěstí příroda a moudří lidé vymysleli skvělou alternativu, možná i zdravější než jogurt z laktózy. Za mě kokosový jogurt získává skvělé ocenění a to z chuti, i z pocitu, který jsem měla následně po něm. Olizovala jsem se až za ušima. A jak si takový jogurt připravit? 😉
Já nakupuji kokosové vody a kokosové maso, plus veganské probiotika v e-shopu http://mladykokos.cz Mladý kokos nabízí přímo balíčky na výrobu raw vegan kokosového jogurtu, a tak nemusíte rozbíjet kokosy a něco si složitě připravovat.
Potřebujete:
-
kokosové maso (400-500g, víc bych na první dávku nedála, ať ji první ochutnáte),
330ml kokosové vody (jedna a půl lahvičky od Mladého kokosu stačí),
1 kapsly veganského probiotika,
sklenici,
ubrousek,
gumičku,
kokosový cukr, datlový sirup nebo jiné sladidlo,
oříšky nebo sušené ovoce.
Návod:
Rozmixujte kokosové maso s kokosovou vodou, aby to nebylo příliš řídké, konzistenci jogurt nejspíš poznáte. 😉
Přimixujte probiotika.
Dejte jogurt do sklenice. Sklenici přikryjte ubrouskem a zagumičkujte.
Dejte sklenici na teplé místo (já položila na radiátor, který přiměřeně hřál).
Nechte jogurt fermentovat 8 – 24 hodin. Já na radiátoru nechala fermentovat 8 hodin. Čím déle ho tam necháte, tím bude kyselejší.
Dochuťte si jogurt sladidlem, ořechy či semínky nebo sušeným ovocem.
Dobrou chuť.