Už jste zkoušeli klíčit nebo aspoň konzumovat naklíčené luštěniny, obiloviny nebo semena?
Všechna energie z klíčků se tak dostane přes talíř přímo do našeho těla.
Klíčky jsou plné života a v období podzimu a zimy, kdy je nedostatek čerstvé zeleniny a utrácet za dováženou zeleninu, kdy supermarket nezná roční období je zbytečné mrhání peněz, je nakličování báječnou, nenáročnou a levnou variantou bohatou na vitamíny.
Buď si je koupíte ve vaničce nebo začnete klíčit jako já.
Zvládnou to i malé děti a bude to pro ně zároveň poučné.
Co všechno se dá klíčit?
Vše co nebylo chemicky ošetřeno.
POZOR: klíčí jen fazolky mungo a adzuki, ostatní fazole v syrovém stavu jsou jedovaté!
Mungo, sója, čočka, cizrna, hrách. Dýně, sezam, len, slunečnice. Pšenice, ječmen, žito, oves, špalda .
Pohanka, ředkev, řeřicha, ředkvička, vojtěška.
Například naklíčené luštěniny obsahují celou řadu vitaminů A, vitaminy skupiny B, C i cenný vitamin E. Jsou bohaté na bílkoviny, obsahují jich dokonce zhruba tolik, jako maso. Pro tělo jsou výborně stravitelné, protože při klíčení se složité cukry rozštěpí na jednoduché, to je současně důvod, proč po jejich konzumaci nehrozí plynatost a nadýmání jako po luštěninách vařených. Obsahují také celou řadu minerálních prvků jako je vápník, fosfor, železo, draslík a hořčík.
S konzumací klíčků začínejte pomalu, zpočátku stačí přidat si lžíci denně do jogurtu nebo zeleninového salátu.
Osobně je jím denně.
V salátech. Dělám z nich pomazánky nebo jen tak si dám hrst klíčků do pusy.
Jak klíčit?
Přes noc namočte a pak nechte klíčit na misce, ve sklenici nebo v petce . Během dne pravidelně proplachujte.
Jen pár dnů a můžete sklízet vitamínově bohatou úrodu! Vyzkoušíte to, milé ženy?
Zdroj foto: Pixabay.com