Domácí výroba seitanu: Krok za krokem k lehce stravitelné bílkovině

Seitan je pšeničný lepek, cenná rostlinná bílkovina. Pšenice jí obsahuje zhruba 10 procent. Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávící systém zatěžující, samostatný seitan je lehce stravitelný a velice výživný. Pochopitelně s výjimkou osob na lepek alergických.

Budeme potřebovat:
1/2 litru studené vody a 1kg hladké bílé pšeničné mouky

1, Mouku a vodu smícháme v míse dohromady a prohněteme ve vláčné těsto.

2,  Těsto necháme přikryté půl hodinu až hodinu odpočinout v teple.

3, Abychom získali seitan, tedy lepek, musíme z těsta vyplavit škrob. Nejlépe je těsto položit na cedník do větší mísy, do které napustíte vodu. Pomačkáváním vyplavujeme škrob a za chvíli ji,vyměníme za novou.



4, Měníme vodu, dokud nezůstane čistá.

5, Jakmile začne seitan získávat konzistenci houby, budete ho hodně stlačovat, aby se spojil dohromady a vody se úplně vymačkala.

6, Je hotový ve chvíli, kdy připomíná gumu. V tuto chvíli ho nakrájíme a zapracujeme do pokrmu, jako například sójové maso.

Zdroj foto: Klára Bílá

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account