Oranžové kaki je plodem stromu tomelu japonského (Diospyros kaki) z čeledi ebenovitých.
Botanický název druhu znamená „Diovo ovoce“.
Nazývá se ovoce bohů – obsahuje totiž spoustu vitaminů, minerálů, vlákniny i cenných pektinů.
Pro kaki se používá mnoho názvů, mimo výše uvedené například kakichurma, anglicky nebo německy též asijský nebo japonský persimmon, šaronské ovoce – sharon fruit – v Izraeli se používá výraz „sharon fruit“, protože kaki znamená v hebrejštině lejno. Taky ale tomel, čínská švestka, korejské mango, medové jablko.
-
Odstraňuje únavu.
Zlepšuje kvalitu spánku.
Posiluje imunitní systém.
Udržuje v normě hladinu cukru v krvi.
Prevence proti rakovině.
Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním.
Prevence proti ateroskleróze.
Podporuje správné trávení a vyprazdňování (zácpa, průjem).
Chrání sliznici střev před působením škodlivých látek.
Má močopudný účinek.
Má pozitivní účinek na pleť.
Zklidňuje nervový systém.
Ovoce kaki se pěstuje od 7. století v Asii, především v Číně, Koreji a Japonsku. Do Evropy a dalších částí světa se kaki rozšířilo mezi 17. a 19. stoletím.
Ovoce se k nám dováží z Japonska, Číny, Kalifornie či Španělska.
Na Pyrenejském poloostrově je za nejlepší odrůdu považována tzv. „Rojo Brillante”. Právě tato odrůda vynikajících vlastností se stala základem kaki Persimon Bouquet, které se pěstuje především ve Valencii v oblasti nazvané Ribera del Xúquer, která tomuto ovoci propůjčila i ochrannou známku původu.
Velkou výhodou je jeho pohodlná konzumace.
Kaki se neloupe a konzumuje se, po důkladném omytí, se slupkou.