Dýně – perfektní sezónní potravina. Je říjen, a tak se nám dýně nejen naparují na balkonech a zahradách, ale také v doma v kuchyních. Dýňová polévka, dýňové pyré, dýňové koláče… Ale jak si s nimi poradit v angličtině?
Polévku nebo pyré obvykle připravujeme z dýně hokkaido – japanese / hokkaido squash. Obecně je totiž dýně anglicky squash. Pumpkin je ta velká oranžová, co roste na polích a co se vyřezává do strašidýlek na Halloween. Na polévku je dobrá také máslová dýně – butternut squash (to je ta podlouhlá, co vypadá jako velká hruška). Jsou to tzv. winter squash – sklízejí se na podzim.
Jsou také summer squash, ty se sklízejí na v létě a tam patří např. cuketa – zucchini/courgette (s tímto výrazem se setkáte více v Británii). Na smažení se používají také zucchini flower – nebo zucchini blossoms – cuketové květy. Obalují se v těstíčku a fritují.
White (pattypan) squash se u nás jmenuje patizon. Další z letních variant je yellow summer squash/zucchini – žlutá menší cuketa.
Já bych to dnes viděla na hokkaido a dýňovou polévku na zahřátí! Co říkáte?
foto: Lucie Pomijová, úvodní foto Pexels.com
více receptů i angličtiny na www.honeyfood.cz
