Dnes jsem sbírala ořechy na zahrádce. Nemáme strom, ale pár větví od souseda je na naší straně a tak něco málo  v trávě najdeme.
Tolik ořechů jsem nesnědla ze celý život jako teď za posledních sedm měsíců.

Ořechy jezte hlavně pro zdraví.

Ujíždím na kešu oříšcích a mandlích.
Samozřejmě je řeč o natural ořeších, které přes noc namáčím.
Proč je namáčím?
Díky tomu ožijí enzymy a jejich chuť a stravitelnost je naprosto odlišná než v suchém stavu.
Vyzkoušejte to!
Jediné co mi nedělá dobře jsou vlašské ořechy. Vypozorovala jsem, že mi sedí v žaludku a není mi dvakrát po nich dobře.
A o tom to je.
Jsme individuální bytosti a co jednomu sedne druhému může dokonce i uškodit.
Jednoduchá rada. Naslouchejte svému tělu. Univerzální recept  totiž neexistuje.
Ořechy jezte hlavně pro zdraví.
Jedinou jejich nevýhodou je vysoký podíl tuků. Na druhou stranu je jejich tuk zdraví prospěšný.
Pokud jste na živé RAW FOOD stravě můžete jíst ořechy neomezeně, ale pokud jíte klasickou, zdravou stravu pozor na vysoký energetický příjem ze strany ořechů.
Postačí tak dvě až tři lžíce během dne, nejlépe jako samostatná svačina nebo v kombinaci s ovocem či v domácím müsli.
Co tedy ořechy obsahují?
Jsou bohatým zdrojem bílkovin. Mají vysoký podíl vitamínů a minerálů. Obsahují mononenasycené tuky, které jsou důležité v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním. Výjimkou jsou ořechy kokosové, které obsahují tuky nasycené.
Jednotlivé druhy jsou odlišné nejen svou chutí, ale i obsahem důležitých látek.
Mandle – vitamín E, horčík, draslík, vápník
Kešu – hořčík
Lískové – vitamín E, hořčík, vápník, železo
Arašídy – vitamín E, hořčík, kyselina listová, niacin, thiamin, resveratrol
Vlašské – draslík, hořčík, vápník, zinek, měď, selen, mangan, omega 3 nenasycené mastné kyseliny, kyselina elagová
Pistácie – thiamin, draslík
Para – draslík, hořčík, selen
Zdraví prospěšné látky, které obsahují ořechy, jsou přirozeného původu, takže jsou lépe vstřebatelné. A tak jezte ořechy a nekupujte potravinové doplňky.
Omega 3 nenasycené mastné kyseliny obsahují téměř všechny druhy ořechů, ale jeden druh ty ostatní v množství omega 3 nenasycených mastných kyselin převyšuje. Jsou to vlašské ořechy. Svým unikátním složením jsou považovány za velmi cenné a prospěšné potraviny, pokud se konzumují s rozumem.
Zdravým tukům se nevyhýbejte, spíše naopak je zařaďte do svého jídelníčku, např. právě prostřednictvím ořechů. Tělo tuky tak jako tak potřebuje a bude-li mít organismus tyto tuky k dispozici, dokáže se nejen lépe bránit civilizačním nemocem, ale dokonce vám mohou i pomoci zbavit se nadbytečného tuku. To však pouze za předpokladu úpravy energetického příjmu a výdeje, a pravidelné pohybové aktivity.

Ať vám chutná život!

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account