Dva spolehlivé způsoby, jak poznat, zda jsou vejce stále dobrá
Dovnitř vajíček nevidíme, jejich vnější vzhled, skořápka, nám
o jejich “formě” nic neřekne. Jak tedy poznáme, jestli jsou vajíčka čerstvá?
Pomocí těchto testů to lehce zjistíte.
Plovací test
Vejce vložte do sklenice se studenou vodou. Čerstvá vejce se drží u dna, starší o trochu výš. Pokud plavou skoro na hladině, jsou stará dva až tři týdny. Vejce starší než 24 dní plavou na hladině.
Nárazový test
Vezměte si talíř a rozbijte vejce o něho. V čerstvém vejci je žloutek vydutý. Plave ve středu vejce a bílek má tvar kruhu.
U starších vajíček se bílek roztéká více, žloutek je plošší a plave více při kraji.
Vejce nejvíc chutnají maximálně tři dny po sběru a zároveň se nejlépe připravují – například na ušlehání sněhu. Na syrová jídla nebo nápoje používejte jen čerstvá vajíčka, ne starší víc než 10 dní.
Zdroj foto: Pixabay.com
Dobré tipy. Já třeba už kupovaným vejcím moc nevěřím. Ono to stejně skoro všechno pochází ze všemožných velkochovů a tak. Není nad domácí vejce. My právě máme to štěstí, že máme na zahradě kurník pro slepice s pěti slepicemi. Díky nim máme k domácím vejcím přístup skoro pořád. 🙂