Probuďte své tělo jarní detoxikací: Průvodce krok za krokem
Špatné trávení, únava, nezdravá pleť – za to všechno může zanesení organismu toxiny a odpadními látkami. Poradíme vám, jak se jich za tři dny aspoň částečně zbavit. Uvidíte, jak se vám uleví!
Kde se toxiny v těle vlastně berou? Pokud náhodou nepatříte mezi vegetariány, vězte, že je to „přílišný blahobyt“, co vás ničí!
Jak často jíte maso? Denně? Při trávení nadměrného množství živočišných bílkovin se v těle usazují odpadní látky, které se hůře odbourávají.
Na stěnách buněk se vytváří povlak, který zpomaluje metabolismus, člověk se cítí unavený a těžký. Maso z hromadně chovaných zvířat navíc obsahuje zbytky léků a těžké kovy. Živočišný tuk je dobré rozpouštědlo, s tučným masem si proto smlsnete i na škodlivinách z okolního prostředí.
Dalším problémem je nedostatek vlákniny. Velký podíl bílé mouky ve vašem jídelníčku, malé množství zeleniny a celozrnných potravin má za následek zpomalení peristaltického pohybu střeva. V jeho záhybech se pak hromadí odpadní materiál celé roky až desetiletí.
Za 3 dny jako znovuzrození
„Vstaňte brzy ráno, oškrábejte si jazyk, vypláchněte ústa olejem a udělejte si klystýr. Pak vypijte rozpuštěný prášek ze slupek jitrocele indického.“
Líbila by se vám taková očistná kúra? Nebojte se, detoxikačních programů existuje spousta, od těch radikálních (některé mohou i uškodit) až po celkem umírněné rady.
Naši kúru určitě zvládnete, stačí si udělat tři dny volno, nakoupit předem potraviny (omezíte tím pokušení) a pusťte se do toho!
Jezte hlavně zeleninu. Buďte vynalézaví a dopřávejte si ji ve formě polévek, salátů, vařenou i pečenou; k dochucování používejte bylinky a ořechy. David Frej doporučuje k obědu například polévku z květáku a brokolice, dušenou zeleninu ratatouille nebo kičadi (pokrm z rýže basmati, červené čočky a indického koření), k večeři ovesnou nebo pohankovou kaši s rozinkami a skořicí. K pití radí připravit si nápoj z filtrované vody, čerstvé limetkové šťávy a domácího medu. „Vhodné jsou i čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, například mrkvovo-pomerančová nebo šťáva z jablek a červené řepy. Pokud nemáte možnost vylisovat si je sami, zvolte džusy ošetřené takzvanou paskalizací, tedy vysokým tlakem,“ radí odbornice na výživu Mgr. Ing. Diana Chrpová.
Vynechte maso, i kuřecí a rybí. Z jídelníčku dále vypusťte pečivo z bílé mouky, vajíčka, sýr, sladkosti (i kvalitní bio čokoládu!), předvařené a průmyslově zpracované potraviny. Mlsnou zažeňte ovocem. Nepijte alkohol, mléko, černý čaj ani jiné nápoje s kofeinem, limonády s bublinkami. Jste-li velkým milovníkem kávy, postupně snižujte její spotřebu už v předcházejícím týdnu. Náhlé přerušení pravidelného přísunu kofeinu by vám způsobilo bolesti hlavy a nervozitu.
Jezte jen tehdy, když máte opravdu hlad. Každé sousto důkladně žvýkejte, vnímejte jeho chuť a vůni. Vypněte telefon, čtěte si, co nejvíc omezte hluk a vyrušování. Věnujte se příjemným věcem, na které si už dlouho chcete udělat čas – velký jarní úklid ani hlídání čtyř cizích dětí do téhle kategorie nepatří! Každý den jděte na dlouhou procházku do lesa nebo do parku. A dopřejte si nejméně osm hodin spánku.
„Dojezd“ je důležitý. V následujícím týdnu se snažte – podle možností – tahle pravidla dále dodržovat, především minimální (ještě lépe vůbec žádné) dávky alkoholu a kofeinu a omezení cukru a bílé mouky. Můžete doplnit jídelníček o mořské ryby nebo kuře bez kůže, o celozrnné těstoviny a čerstvý sýr.
Zdroj foto:Pixabay.com
Další nápady, jak pro jarní očistu těla využít bylinky, najdete tady. |
Tagy:jarní únava