Zdravé trávení v létě: Jak hořké byliny a správné návyky pomáhají po jídle
S létem přichází čas prázdnin, dovolených, ale také grilovaček a zmrzlin. I zarputilí dietáři si čas od času rádi zahřeší a osvěží se výbornou zmrzlinou nebo se nechají unést vůní grilovaného masa. Ovšem nejen my v horku lenošíme, naše zažívání také. Možná jste si všimli, že právě v létě trpí nejvíce lidí zažívacími problémy.
Hlavně žádný spěch
Jíte ve spěchu? Pak děláte velkou chybu. I když vás čas tlačí a den máte rozpočítaný na minuty, na jídlo bychom si měli najít čas vždycky. Vychutnávat si ho a hlavně pořádně žvýkat. Jinak si zaděláváme na pořádné zdravotní problémy. Nehledě o pocitu těžkého žaludku. Léto je ideální v tom, že i ti největší spáči ráno nemají problém vstát do krásného prosluněného dne. A to je právě rada pro vás. Zkuste vstát o chvilku dřív. Vychutnejte si snídani a ranní kávu.
Lehce a chutně
Zatímco v zimě si častěji dopřáváme těžká a nezdravá jídla, v létě častěji sáhneme po ovoci a zelenině. Možná je to tím, že je ho všude dost. Rajčata i jahody ze zahrádky mají konečně nějakou chuť na rozdíl od těch kupovaných z dovozu v zimě.
Již v prvních horkých dnech jsem vyzkoušela například nakrájenou salátovou okurku, kterou používám místo pečiva pod některé pomazánky. Mimochodem, již zmíněný gril je ideální příležitostí, jak sobě i dětem zpříjemnit lehčí pokrmy od zeleniny až po ryby. I když nám v běžné úpravě někdy tolik nechutnají, skvělá marináda a grilování z nich učiní mnohem atraktivnější pokrmy.
Inspirace, kterou nám dává příroda
Přes všechny plány zkrátka chutě někdy zvítězí a „těžká“ či tučná jídla nás zlákají. Z výčitek už jsem vyrostla, o to ani tolik nejde. Jenže si většinou nemůžu dovolit jít se po takovém jídle natáhnout a musím dál fungovat, což je nepříjemné kdykoliv, natož v parném létě. Možná víte, že příznivý vliv na naše zažívání mají hořké byliny, jejichž chuť stimuluje žaludek, játra, žlučník a slinivku břišní k tomu, aby začaly vylučovat důležité trávicí složky, například žluč a žaludeční šťávy.
Já si na hořkou chuť zase tolik nepotrpím, proto jsem vyzkoušela doplněk stravy Floradix Gallexier®, v němž je jejich chuť zjemněna. Mezi bylinami, které obsahuje, nechybí poměrně tradiční pampeliška či zázvor, ale ani méně známé, a to například kurkuma, kardamon či artyčok. Dalšími složkami jsou hořec, fenykl či vachta trojlistá, která příznivě podporuje střevní peristaltiku a činnost jater i žlučníku.
Floradix Gallexier® představuje ideálního pomocníka pro naše zažívání po celý rok. Potlačuje pocit plnosti a nafouklého břicha. Už se vás nebude nikdo ptát, kdy že to miminko čekáte.:-)
Přípravek je k dostání v praktické tekuté formě. Snadno se užívá a hlavně pomáhá! Může se stát příjemnou tečkou za vašimi gurmánskými zážitky.
PS: Napište nám svůj osvědčený fígl, jak bojujete s pocitem plného žaludku.*enzo*
Zdroj foto: Martina Richterová