1. Zkuste změnit mouku
Místo bílé mouky použijte špaldovou, pohankovou, grahamovou nebo pšeničnou celozrnnou. Bílá mouka neobsahuje cenné vitaminy a minerály, vlákninu, organismus překyseluje a zhoršuje trávení. A hlavně bílá mouka v kombinaci s cukrem zvyšuje glykemický index potravin, což se projeví v neustálém, neutuchajícím mlsání, chutích na sladké…
2. Vyměňte bílý cukr
Cukr můžete buďto snížit na menší množství nebo nahradit jiným alternativním sladidlem. Co se týká hnědého (třtinového) cukru – nemá extra výhody oproti bílému (má jen o 2 % více minerálních látek, ale také popela), takže žádná výhra. Proto místo bílého cukru používejte přírodní sirupy – javorový, agávový, kukuřičný, rýžový sirup, ječmennou sladěnku, pšeničný a podobně. Cukr lze z velké části také nahradit například fruktózou, stévií, máčenými rozinkami ve vodě (voda z rozinek nasládne, a získáte tak „sladkou vodu”).
3. Máslo nahraďte rostlinnými oleji
Vánoční cukroví je s použitím másla plné nasycených tuků, které jsou hrozbou pro vaši postavu i kardiovaskulární systém. Podporují procesy, které zvyšují riziko srdečně cévních sraženin, zánětů, zužují cévy, přispívají k růstu zhoubných nádorů i k nadváze. Proto volte nejen tuky rostlinné, nejlépe v biokvalitě, ale také doporučujeme připravit cukroví s krátkou dobou pečení nebo cukroví nepečené. Nedojde tak k jejich znehodnocení.
4. Vynechte krémy a tučné pomazánky
Místo těžko stravitelných a časově náročných krémových cukrovinek zkuste například karobovou pomazánku s ořechy, kterou můžete dosladit přírodními sladidly nebo rozinkami. Můžete přimíchat mandlové nebo arašídové máslo s rýžovým sirupem nebo vybrat chutný džem bez přidaného cukru.
Již několik let peču a používám doma veskrze jen špaldovou mouku, i do cukroví.
mouku již nejméně 5 let používám (ale hodně málo) špaldovou nebo kukuřičnou, mandlovou občas…, cukr u nás doma vůbec nenajdete… návštěvy mají smůlu 🙂