Podzimní zelenina a ovoce jako prevence nachlazení: Tipy na zdravý jídelníček
Podzim je zde, a s ním i rýma a kašel. Jak si můžeme pomoci, abychom byli i v tuto dobu fit?
Nejdříve vám napíši něco o prevenci (1. díl), a pak vám doporučím vyzkoušené pomocníky, pro snazší zvládnutí nachlazení (2. díl).
Jedna z důležitých prevencí je, jak jinak než jídelníček.
V tuto dobu již není vhodné jíst syrovou zeleninu, jako rajčata a okurky. Ani dovážené ovoce-citrusy. Dále je vhodnější zavést více obilovin.
A co tedy jíst?
Co se týká zeleniny, tak je vhodné jíst spíše blanšírovanou zeleninu. Konkrétně je vhodná cuketa, květák, brokolice, cibule, česnek, kořenová zelenina, červená řepa, špenát, houby, dýně Hokkaido, lilek, zelí, řapíkatý celer, hlíva ústřičná, kukuřice cukrová, kapusta, červené zelí, čekanka, kapusta růžičková, patison, tuřín. V říjnu ještě i paprika.
Jak vidíte, výběr zeleniny je opravdu pestrý.
Pokud byste chtěli jíst nevařenou zeleninu, tak jsou vhodné zelené saláty, polníček, čínské zelí a taky bylinky. A těch je opravdu velké množství. Ideální je, abyste je měli doma v květináči. Taková pažitka, kerblík, či řeřicha je úplně super. Navíc je můžete vyset právě teď. Tedy v říjnu. Pokud je nemáte, tak jsou určitě super i sušené bylinky.
Pokud jsme ještě u zeleniny, tak doporučuji začít jíst kysané zelí. To je úplně super. Pomáhá zdraví i hubnutí. Takové dva v jednom.
Proti nachlazení je výborný zázvorový čaj a nastrouhaným jablíčkem nebo hruškou a oslazený medem. Ještě přidávám citron. To je úžasná kombinace.
A teď ovoce.
Vhodné jsou jablka, hrušky, do listopadu ještě švestky, hrozny.
Cizokrajné ovoce moc nepoužívám, ale i zde si můžete vybrat z kaki, či žlutého melounu.
V zimě doporučuji spíše sušené ovoce (zde si dávejte velký pozor na SO2 a před použitím každý kousek důkladně propláchněte teplejší vodou). Nebo použijte nesířené ovoce. Je sice o něco tmavší (i dražší), ale vaše zdraví je přednější.
A začíná taky sezóna ořechů.
I ty jsou velice vhodné. Jen dávejte pozor na to, aby nebyli žluklé, či plesnivé. To zjistíte jednak vzhledové, ale také žvýkáním. Asi 1 minutu oříšek žvýkejte. Můžete cítit různé pachutě a velice často i pálení na patře. Pokud něco takového ucítíte, tak to určitě nejezte.
A dále máme obiloviny. Teď je čas právě na ně. Pomáhají nám „zateplit“ tělo. Doporučuji vařené celé obiloviny nebo vločky. Zase, existuje jich nepřeberné množství: od pšenice a žita, až po amarant, jáhly, oves, quinou, rýži, špaldu, kukuřici, ječmen, pohanku až kamut. Vše můžete vařit jako celá zrna, nebo udělat kaši, čí v podobě vloček.
Tak, to je k prvnímu dílu ohledně prevence nachlazení vše. V dalším díle vám povím o jednoduchých pomocnících při nachlazení.
Další články můžete najít na www.zazracnehubnuti.eu/blog
Těší se na vás Hanka Havlátová
Zdroj foto: Pixabay.com