Dýňovou polévku připravuji nejraději z dýně hokkaido, protože ji nemusím loupat. A je rychle uvařená. Na podzim nebo v zimě ideální na zahřátí. To zařídí zázvor a chilli. Připravujete ji stejně jako já?
DÝŇOVÁ POLÉVKA (pro 3-4 osoby)
1 dýně hokkaido (větší)
1 cibule nebo 2 šalotky
kousek zázvoru
olej slunečnicový nebo olivový
1 lžička kari
1 chilli paprička
zakysaná smetana
domácí zeleninový vývar – asi tak litr
sůl, pepř
čerstvý koriandr
Příprava:
Protože se dýně neloupe, musím ji pořádně omýt. Pak ji rozkrojím napůl, vydlabu a nakrájím na kostky. Na oleji zpěním cibuli nebo šalotku nakrájenou na malé kostičky a následně dýni. Jakmile je dýně osmahnutá ze všech stran, zaliju vývarem a nechám dusit. Jakmile se vývar začne vařit, přidám nastrouhaný zázvor (stačí tak cca 1 cm, oloupaný), lžičku kari koření, osolím a opepřím. Jakmile je dýně měkká (trvá to tak 25 minut), tak dýni v hrnci rozmixuji tyčovým mixérem a vznikne tak hladká krémovitá polévka. Ochutnám, případně dosolím a přidám kelímek zakysané smetany. Nechám ještě malou chvilku povařit a odstavím z tepla. Při podávání je možné ještě dozdobit lžičkou zakysané smetany anebo nechat jen tak. Na polévku na závěr nasypu trošku nakrájené chilli papričky a čerstvého koriandru.
foto: Lucie Pomijová
více receptů a třeba i angličtiny na www.honeyfood.cz