Protein je neuvěřitelně důležitý pro dobré zdraví. Je to živina, která musí být konzumována každý den, aby vyhovovala potřebám vašeho těla.

Nicméně, mnoho důkazů podporuje vyšší příjem bílkovin pro hubnutí a další zdravotní přínosy.

Ráda bych vám ukázala blahodárné účinky bílkovin a ukážu vám, jak dosáhnout nejlepších výsledků při dietě s vysokým obsahem bílkovin.

Co je to protein a proč je důležitý?

Bílkoviny jsou spolu se sacharidy a tuky jednou ze tří makroživin.

Ve vašem těle plní následující role:

    • Oprava a údržba: Protein je hlavní složkou vašich svalů, kostí, kůže a vlasů. Tyto tkáně jsou průběžně opravovány a nahrazovány novými proteiny.

 

    • Hormony: Chemické přenosové proteiny umožňují buňkám a orgánům ve vašem těle vzájemně komunikovat.

 

    • Enzymy: Většina enzymů jsou proteiny a tisíce chemických reakcí, které probíhají ve vašem těle, jsou jimi poháněny.

 

    • Přeprava a skladování: Některé proteiny pomáhají dodávat důležité molekuly tam, kde jsou potřeba. Například protein hemoglobin přenáší kyslík do buněk vašeho těla.

 

Protein se skládá z menších jednotek známých jako aminokyseliny. Z 22 aminokyselin je 9 považováno za „esenciální“, což znamená, že musí být konzumovány v potravě, protože si je vaše tělo nedokáže vytvořit.

Důležité je, že některé potraviny poskytují lepší bílkoviny než jiné na základě jejich aminokyselinového profilu.

Obecně řečeno, živočišné produkty jsou považovány za „kompletní bílkoviny“, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny v optimálním množství, které vaše tělo potřebuje. Patří sem vejce, mléčné výrobky, maso, ryby a drůbež

Účinky bílkovin na hubnutí

Výzkum naznačuje, že zvýšení příjmu bílkovin může mít působivé účinky na vaši chuť k jídlu, rychlost metabolismu, hmotnost a složení těla.

TIP: Podívejte se na nejoblíbenější KETO produkty.

Chuť k jídlu a plnost

Jíst více bílkovin může pomoci potlačit hlad a chuť k jídlu několik hodin po jídle.

Protein zvyšuje produkci hormonů jako PYY a GLP-1, které vám oba pomáhají cítit se sytí a spokojení. Kromě toho pomáhá snižovat hladiny ghrelinu, známého také jako „hormon hladu“

Metabolická rychlost

Vyšší příjem bílkovin může zvýšit počet spálených kalorií. Zdá se, že trávení bílkovin zvyšuje rychlost metabolismu o působivých 20–35 %, ve srovnání s 5–15% zvýšením při trávení sacharidů nebo tuků. Ve skutečnosti několik studií zjistilo, že když lidé jedí stravu s vysokým obsahem bílkovin, spálí více kalorií několik hodin po jídle.

Další příznivé účinky bílkovin

Kromě příznivých účinků na váhu může protein pomoci zlepšit zdraví několika dalšími způsoby:

    • Zvýšení svalové hmoty: Studie ukázaly, že vyšší příjem bílkovin může zvýšit velikost svalů a sílu v kombinaci s odporovým tréninkem.

 

    • Snížení ztráty svalové hmoty během stárnutí: Mnoho lidí ztrácí svaly, jak stárnou. Jedna studie zjistila, že přidání denního proteinového koktejlu (ve formě proteinového müsli) pomohlo chránit zdraví svalů u zdravých starších mužů a těch, kteří trpí ztrátou svalové hmoty související s věkem.

 

    • Posilují kosti: Vyšší příjem bílkovin může podpořit zdraví kostí. V jedné studii zaznamenaly starší ženy s nejvyšším příjmem živočišných bílkovin až o 69 % nižší riziko zlomeniny kyčle.

 

    • Zlepšení hojení ran: Studie ukázaly, že diety s vysokým obsahem bílkovin mohou zlepšit hojení ran souvisejících s chirurgickým zákrokem nebo zraněním, včetně proleženin.

 

Podle mého názoru by se příjem bílkovin do organismu neměl vůbec podceňovat. Nejen pro ty, kteří cvičí, ale obecně pro všechny, kteří chtějí zůstat zdraví. Cvičit můžete například na nejlepších cyklotrenažérech a nebo na nejlepších běžeckých pásech. Tak hurá do obchodu pro nějaké bílkoviny 🙂

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account