Každoročně nastává tolik očekávaná houbařská sezóna. Sbírání hub se u nás těší velké oblibě, vždyť kdo by odolal smaženici z čerstvých hub, houbové omáčce, houbovým řízečkům nebo hříbkům v octě. Pojďme si připomenout alespoň pár základních rad, jak houby sbírat a čemu se raději vyhnout.
1. Sbírejte jen houby, které dobře znáte
Přestárlé, nadměrně vlhké nebo dokonce plesnivé plodnice se mohou snadno stát nejedlými. Takové si do košíku rozhodně nedávejte.
Podle chuti nelze jednoznačně rozpoznat, zda je houba jedlá, ale i velmi malým množstvím houby se můžete přiotrávit! Někdy může stačit jen olíznutí ruky, ve které jste houbu drželi! Pokud jde o chuť, jsou výjimkou potvrzující pravidlo holubinky. Hořké a pálivé jsou nejedlé, se sladkou a mírnou chutí naopak jedlé. Ovšem předtím je nutno bezpečně poznat, že jde o holubinku, u žádných jiných hub toto neplatí!
Při sběru neodřezávejte houby nožem, ale opatrně je z půdy vykruťte rukou. Jedině celou houbu lze přesně a bezpečně určit! Nožíkem je pak na místě očistěte.
Jedlé houby se špatným skladováním či nesprávnou tepelnou úpravou stávají nezdravými. I jedlé houby mohou být zdraví nebezpečné, pokud je skladujete v igelitovém sáčku, kde se zapaří.
Opětovné ohřívání hub se nedoporučuje. Následky konzumace se mohou podobat otravám ze zkaženého masa. Příčinou jsou toxiny vznikající rozkladem bílkovin.
Jedovatou houbu podle mnohých rozeznáte na první pohled, protože má prsten na nožce, zapáchá a celkově vypadá odpudivě. Nenechte se mýlit! Mnoho hub tomuto popisu neodpovídá, vypadají krásně, a přesto jsou jedovaté.
Pokud se vydáte na houby po prvních mrazících, vystavujete se velkému riziku otravy. Po opakovaném zmrznutí a rozmrznutí začínají v dužnině hub rozkladné procesy, jejichž produktem jsou nebezpečné toxiny.
Houby jsou poměrně těžko stravitelné. Pokud nechcete mít celou noc pocit, že máte v žaludku kámen, nejezte je před spaním.
V lese pamatujte na pravidla slušnosti a respektujte zákazy vjezdu. Houby, které nechcete, nechejte v zemi a neničte jejich podhoubí. Nesbírejte příliš malé ani přerostlé houby, dáte jim tak šanci k reprodukci.