Výskyt a pěstování
Datle se vyskytují v pouštních a subtropických oblastech. Největšími producenty datlí jsou Irák, Egypt, Maroko, Alžírsko, Tunisko, Španělsko. Roční produkce je cca 20 tun.
Původ
Datle pocházejí z Přední Asie (Mezopotámie). Člověkem jsou pěstovány odhadem 5000 let.
Plod a rostlina
Datle jsou plody datlovníku pravého (palma).
Čerstvé datle jsou bobule zbarvené od žluté přes oranžovou, červenou i černou. Jsou to oválné plody dlouhé 3 až 7 cm a široké okolo dvou centimetrů. V každém plodenství jich bývá až 100. Palma plodí jedenkrát do roka a lze z ní sklidit až 100Kg datlí.
Strom je vysoký až 30 metrů. Listy bývají až 2m dlouhé. Daří se jim při vysokých teplotách, ale potřebují dostatečnou závlahu (úsloví “musí mít nohy ve vodě hlavu na slunci”). Datlovník je dvoudomá rostlina (samčí a samičí rostliny).
Existuje cca 300 různých druhů (kultivarů).
Datle – obsah látek a účinky na organismus
-
70% sacharidů
draslík
chlór
fosfor
železo (pouze sušené datle)
vápník
vitamíny B (hlavně B1, B2, niacin a B6)
provitamín A
vatamín C (pouze čerstvé datle)
rozpustná vláknina
stopové prvky měď, mangan a zinek
Čerstvé datle obsahují 25 a 50% cukrů.
100g sušených datlí obsahuje až 300 kcal. 100g čestvých datlí obsahuje 107kcal.
Díky velkému množství přírodních cukrů se jedná o rychlý zdroj energie pro lidský organismus. Podle výzkumů nezvyšují hladinu glukózy v krvi. Datle je ovoce s nejvyšší energetickou hodnotou.
Datle pomáhají při nespavosti (obsahují tryptofan – základ pro tvorbu spánkových hormonů), snižují krevní tlak.Datle jsou považovány za mírné afrodisiakum pro ženy i muže.