Horká polévka je nade vše

Mrkev raději vařte!

Pokud do polévky přidáme další potraviny, které podporují imunitu, dále její léčivý účinek zvýšíme. V takovém případě je však dobré, aby zelenina a další potraviny byly co nejzdravější. Pokud nemáte domácí, určitě vsaďte na některý ověřený zdroj “bio” či “organických” potravin. Důležitými součástmi našich polévek by měly být například:

Houby, které obsahují mnoho bioaktivních látek, včetně polysacharidů, glykoproteinů, ergosterolů, terpenů a dokonce antibiotik.

Mrkev. Nejde jen o beta-karoten, který se v průběhu trávení přemění na vitamin A, jenž má nejen účinky na náš zrak, ale může pomoci dokonce i proti rakovině.

Dalšími látkami, obsaženými v mrkvi, jsou kromě vlákniny, jež prospívá trávení, také vitamin K, sodík, foláty, mangan, fosfor, hořčík, vitamin E a zinek. Jedna studie z roku 2000 dokonce prokázala, že vařená mrkev má – kupodivu – vyšší obsah beta-karotenu a kyseliny fenolové, než ta syrová.

Česnek je jedno z nejzdravějších jídel na světě. Vyplatí se ho však přidat do polévky syrový. Syrový česnek je totiž přírodním antibiotikem a likviduje i viry a plísně.

Celer – je důležitým zdrojem antioxidantů a flavonoidů. Studie ukázaly, že snižuje riziko zánětů i srdečních chorob, podporuje imunitní systém a naopak brzdí růst rakovinných buněk.

Červená řepa – hovězí vývar hezky obarví. To ale není všechno. Červená řepa totiž obsahuje dusičnany, které jsou dobré nejen na snížení krevního tlaku – uvolňují a rozšiřují cévy, což se hodí i při horečce.

Zázvor – antibakteriální a antivirové účinky zázvoru jsou dobře známy.

Koření – určitě přidejte mořskou sůl (nebělenou).

Pepř pomáhá zlepšit zažívání, ale je také antioxidantem a pomáhá proti baktériím, kromě toho působí diureticky (tedy odvodňuje).

Kurkuma je opět v podstatě všelékem.

Tymián pomáhá udržet zdravé ledviny, srdce a mozek a je dobrým zdrojem manganu.

Tak tohle je už i pro mne “vysoká škola” znalostí

Tagy:
4 Komentářů
  1. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    Paráda, ráda jsem si přečetla, díky.

    • Author
      Lenka Hudečková 2 roky ago

      díky

  2. NelaVávrová 2 roky ago

    Ano mrkev, řepa, brokolice jsou zdravější povařené…

    • Author
      Lenka Hudečková 2 roky ago

      určitě…, i když mám ráda křupavou mrkev 🙂

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account