Kešu oříšky: Tropický poklad pro zdraví a chuťové buňky

Kešu jsou olejnaté ořechy ledvinovitého tvaru rostoucí na stále zeleném ledvinovníku s jasně oranžovými plody. Stromy ve své domovině, kterou je severovýchodní Brazílie, dosahují výšky až 12 metrů. Běžně se pěstují také v Indii a dalších tropických zemích.
Sklízí se většinou ručně a jeden strom může vyprodukovat až 50 kg kešu oříšků ročně. Mají jedinečnou nasládlou, jemnou chuť a drolivou konzistenci. Obsahují 50 % tuků a téměř 30 % sacharidů (cukrů).

Kešu oříšky mají dobrý vliv na naše zdraví
Skutečnost, že se kešu pěstují jen v oblastech s tropickým podnebím, zvyšuje nejen jejich atraktivnost, ale bohužel i cenu. Jsou potravinou s vysokým obsahem hořčíku (maso, mléko a vejce jsou naopak na tento minerál velmi chudé). Hořčík se zapojuje do množství metabolických procesů, ale především do přenosu nervových impulsů. Jeho nedostatek zapříčiňuje nervozitu a podrážděnost, dokonce křeče a záchvaty.
Vzhledem k výše uvedeným vlastnostem se jejich konzumace doporučuje v případech nervozity, podrážděnosti, deprese, slabosti a abnormální únavy, ale také při výskytu křečí v dutých orgánech jako je tlusté střevo (podrážděná střeva), děloha (bolestivá menstruace) nebo koronární tepny (angina pectoris). Jsou také skvělým zdrojem zinku, železa, vitamínů skupiny B a vitamínu E, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Obsahují i značný podíl sacharidů, takže tělu rychle dodají energii. Podporují růst buněk, správnou funkci očí a doporučují se při revmatických potížích.

Výsledek obrázku pro oříšky kešu
Kešu a jejich konzumace
V Evropě jsou kešu obvykle používány již usušené, opražené, někdy mírně osolené. V Indii je používají čerstvé do rozličných jídel, včetně jehněčího kari, do dušeného masa, jídel ze zeleniny, do nádivek ke kuřatům nebo jako chuťovku do salátů, do koláčů a sušenek. Lze je použít i k přípravě různých krémů a směsí müsli. Běžně jsme zvyklí na opražené ořechy, zdravější jsou ale ty neopražené. Při konzumaci je důležité je pořádně rozžvýkat. Rozemleté slouží k zahušťování omáček a jsou vhodné i na dochucení ovesných nebo rýžových kaší. Z kešu je také výborný olej, který zatím u nás bohužel není k sehnání. Kešu ořechy se nikdy neprodávají nevyloupané, k získání oříšku ze skořápky je totiž nutné dlouhodobé zahřívání.

Vyzkoušejte „Sýrové kuličky s oříšky kešu“

Budete potřebovat

200 g Lučiny,

100 g strouhaného Ementálu,

1-2 lžíce smetany,

špetku pepře, kari koření, sůl.

Lučinu, smetanu a sůl vyšlehejte do pěny, vmíchejte nastrouhaný Ementál, pepř a kari koření. Z hmoty vytvarujte kuličky, které obalte v sekaných kešu oříškách. Takto připravené sýrové kuličky jsou výbornou chuťovku k vínu i pivu. A pro vaši informaci, z tohoto množství připravíte přibližně 25-30 kuliček.
Kešu oříšky jsou také oblíbenou pochoutkou pro vaše opeřené domácí mazlíčky, takže pokud máte doma nějakého papouška, nabídněte mu kešu, určitě mu budou chutnat.

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account