Kysané zelí
Zelí je od pradávna vyhledávanou staročeskou zeleninou. V minulosti se nepodávalo jen ke knedlíkům, ale velmi často tvořilo i hlavní samostatný chod. Kvašené zelí je nejvíce rozšířené po celé Evropě, nejvíce se ho konzumuje v Polsku, Rusku, na Ukrajině, v Pobaltí a u nás.
Jako příloha neutralizuje příliš vysoký podíl tuku ve stravě. Proto je tak oblíbený s typickým „vepřo, knedlo, zelo“, ale užitečné mikroorganismy v zelí podporují zdraví prospěšné bakterie ve střevech a ty zase naopak umožňují zažívání, vstřebávání živin a využití vitamínů skupiny B. 100 g zelí obsahuje pouze 17 kalorií, takže je skvělou volbou v dietách.
Kysané zelí je skvělou zásobárnou vitamínů řady B. Ukrývá se v něm B12, B5, B6, B3. Dále je bohaté na vitamín C, minerály jako hořčík, železo, zinek.
Zelí mentálně osvěžuje a vyvolává pocit dobré nálady, zvyšuje odolnost ve stresových situacích, pomáhá při tvorbě červených krvinek, stimuluje růst buněk a vlasů, posiluje srdeční svaly a imunitní systém. Zvyšuje výkonnost svalů a přispívá k obnově vazivových tkání. Zelí je tedy skutečným pokladem nejen pro nás všechny, ale především i pro sportovce.

 
Česnek
Česnek obsahuje značné množství jódu, vitamíny, minerály a účinnou látku alliin, který se v látkové přeměně v těle štěpí a vzniká tím přírodní antibiotikum. Česnek zlepšuje prokrvování, pomáhá při bolestech žil a křečových žilách, snižuje krevní tlak, podporuje hubnutí a ničí střevní bakterie a plísně. Jeden stroužek česneku bychom tedy měli mít pravidelně na svém talíři.
Jeho účinky byly známé již ve Starém řecku. Hippokrates předepisoval česnek proti zácpě, otokům a nádorům na děloze, římský historik Plinius doporučoval česnek proti 61 nemocem a Pythagoras nazval česnek králem koření.

 
Růžičková kapusta
Zelenina vhodná pro všechny, kterým chybí životní síla a vitalita. Obsahuje tiamin, který společně s manganem posiluje nervy a zásobí mozek glukózou. Obsahuje mnoho draslíku, který působí na vylučování vody z těla. Růžičková kapusta zbavuje tělo kyselosti a odpadových látek, vysoký obsah vitamínu C podporuje imunitu.
Růžičková kapusta by se měla stát součástí jídelníčků osob, které trpí velkým stresem a pracovním přetížením, jelikož podporuje duševní svěžest a soustředění.

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account