Kysané zelí
Zelí je od pradávna vyhledávanou staročeskou zeleninou. V minulosti se nepodávalo jen ke knedlíkům, ale velmi často tvořilo i hlavní samostatný chod. Kvašené zelí je nejvíce rozšířené po celé Evropě, nejvíce se ho konzumuje v Polsku, Rusku, na Ukrajině, v Pobaltí a u nás.
Jako příloha neutralizuje příliš vysoký podíl tuku ve stravě. Proto je tak oblíbený s typickým „vepřo, knedlo, zelo“, ale užitečné mikroorganismy v zelí podporují zdraví prospěšné bakterie ve střevech a ty zase naopak umožňují zažívání, vstřebávání živin a využití vitamínů skupiny B. 100 g zelí obsahuje pouze 17 kalorií, takže je skvělou volbou v dietách.
Kysané zelí je skvělou zásobárnou vitamínů řady B. Ukrývá se v něm B12, B5, B6, B3. Dále je bohaté na vitamín C, minerály jako hořčík, železo, zinek.
Zelí mentálně osvěžuje a vyvolává pocit dobré nálady, zvyšuje odolnost ve stresových situacích, pomáhá při tvorbě červených krvinek, stimuluje růst buněk a vlasů, posiluje srdeční svaly a imunitní systém. Zvyšuje výkonnost svalů a přispívá k obnově vazivových tkání. Zelí je tedy skutečným pokladem nejen pro nás všechny, ale především i pro sportovce.
Česnek
Česnek obsahuje značné množství jódu, vitamíny, minerály a účinnou látku alliin, který se v látkové přeměně v těle štěpí a vzniká tím přírodní antibiotikum. Česnek zlepšuje prokrvování, pomáhá při bolestech žil a křečových žilách, snižuje krevní tlak, podporuje hubnutí a ničí střevní bakterie a plísně. Jeden stroužek česneku bychom tedy měli mít pravidelně na svém talíři.
Jeho účinky byly známé již ve Starém řecku. Hippokrates předepisoval česnek proti zácpě, otokům a nádorům na děloze, římský historik Plinius doporučoval česnek proti 61 nemocem a Pythagoras nazval česnek králem koření.
Růžičková kapusta
Zelenina vhodná pro všechny, kterým chybí životní síla a vitalita. Obsahuje tiamin, který společně s manganem posiluje nervy a zásobí mozek glukózou. Obsahuje mnoho draslíku, který působí na vylučování vody z těla. Růžičková kapusta zbavuje tělo kyselosti a odpadových látek, vysoký obsah vitamínu C podporuje imunitu.
Růžičková kapusta by se měla stát součástí jídelníčků osob, které trpí velkým stresem a pracovním přetížením, jelikož podporuje duševní svěžest a soustředění.
ČESKÉ ZIMNÍ SUPERPOTRAVINY – JÍTE JE?
-
7 příběhů o hubnutí
LenkaVymlátilová||Krása a zdraví
Inspirujte se příběhy neobyčejně obyčejných žen a jednoho muže. Stejných jako jste vy. I oni se ještě nedávno trápili...
-
Pečená máslová dýně s masovými kuličkami.
JanaBeranová||Krása a zdraví
Vím, že dýně je spíše typická pro podzim, ale já si ji prostě ráda dávám kdykoliv během roku. A...
-
S kůží na trh, den 2. / pohodové pondělí a cuketové placky
LuciePortová||Krása a zdraví
S prvním dnem v týdnu přišel překvapivý klid, ten v mém oboru o pondělcích (dispečeřina) bývá máloky. A vzhledem...
-
Afirmace pro spáleniny, říznutí, boláky, záněty
Jana101||Krása a zdraví
SPÁLENINY, ŘÍZNUTÍ, BOLÁKY, ZÁNĚTY: To vše jsou příznaky zlosti, projevující se na fyzické úrovni. Hněv si vždy najde cestu...
-
Únava – zánět
Zdeňka Zajíčková||Krása a zdraví
častým problémem lidí je únava a nedostatek energie. Často si stěžujeme na velkou únavu, pocitem nevyspání i po 8hodinovém...
-
Troška plazmy, 40 minut pohody a lízátko
Eva Čejková||Krása a zdraví
On: „Tam nedaruješ krev, ale plazmu stejně jako moje babička, které je 64 a daruje bez problémů.“ Já: „Aha,...
-
3 otázky pro psychoterapeuta: Jak se naučit opravdu odpočívat?
ZuzanaBakulová||Krása a zdraví
Naučte se odpočívat efektivně s psychoterapeutem Michalem Mynářem Tento týden se ptáme psychoterapeuta Michala Mynáře, jak má vypadat správný...
-
5 důvodů, proč si dát proteinový nápoj – i pro ty, kterým kulturistika opravdu nic neříká
RadkaKřivánková||Krása a zdraví
Proteinový nápoj je jedním z těch přípravků, který je nám běžným smrtelníkům většinou až příliš vzdálený. Pohlížíme na něho...