Renata má doma holčičku s celiakií. Zajímá ji, jak se na toto diskutované téma díváte vy.
Na počátku bylo slovo. A co že to ta Celiakie vlastně je?
Celiakie, neboli celiakální sprue či glutenová enteropatie, je chronické zánětlivé onemocnění střeva autoimunitního charakteru, které je geneticky podmíněno. Jedním dechem je nutné dodat, že celiakální sprue není alergií, ale potravinovou intolerancí na lepek. V těle celiaka, který přijímá lepek, probíhá reakce vůči buňkám střeva s atrofií klků.
A poznatek pro nás milé dámy celiakií trpí dvakrát častěji ženy než muži.
Proč diskuze na toto téma a proč právě já?
Před půl rokem jsem si verdikt CELIAKIE vyslechla od lékařů a to u mojí 4leté dcerky Johanky. První momenty byly opravdu nepříjemné, chaotické s otazníky co si teď počneme, jak situaci budu ze dne na den řešit. Doma jsem si sedla na gauč a vyčítala si, co jsem kde udělala špatně? Kde jsem v miminkovském období udělala chybu? Pak přišla fáze smiřování a odpovědí, že opravdu o nic nejde! Však stačí jen změnit jídelníček. [x] Tak jsem tak udělala, ale tím to bohužel nekončilo. Musela jsem si nastudovat vše potřebné k nemoci, hledala lidi v okolí, volala o pomoc jinde jen ne u lékařů, kteří stejně na vás čas nemají.
Hledala komunity maminek, oveřené recepty, rady, nápady. Za běhu řešila Johančiny bolesti bříška a související ekzém. Ale zadařilo se a v podstatě i díky Ženám s.r.o. jsem přišla na jednu spřízněnou duši a to Milušku, která mi byla a je stále velkým rádcem neb s celiakíí má jako výrobce nemalé zkušenosti. Situace se ustálila, Johanku přestalo bolet bříško a já si musím jen zvyknout na každodenní vaření do školky. A vězte v denním provozu to je někdy velké přemáhání, ale vím, že vše co dělám je správné a pakliže ji ulevím od bolestí, je mi fajn. Je velmi milé sledovat to 4leté dítko, jak si samo zvládne určit co smí a nesmí, ta zodpovědnost vůči sobě samé! Někdo tu zodpovědnost nemá ani v dospělosti 🙂
A tak šel čas a já se dostala více do komunity celiaků. Zjistila jsem, že toto onemocnění má stále více lidí a ti kteří nemoc nemají lékařsky potvrzenou, prostě bezlepkovou dietu drží a to prostě jen tak, pro dobrý pocit, pro život bez lepku.
Lepek je označován za zlo v oblasti stravování a i já ho tak vnímám. Bezlepkově se stravujeme celá rodina samozřejmě ne vždy, ale třeba víkendové vaření je u nás ryze bezlepkové a já citím, že je nám lépe, lehčeji. V podstatě díky celiakii se nám změnil život, ale vězte k lepšímu, i přes všechny trampoty.
Celiakie je téma na dlouhé diskuze, a tak jedna z věcí na závěr – vadí mi, jak si někteří na celiakii staví bussines. Je to smutné, když někdo na nemoci druhých vydělává. Ti, kdo drží dietu striktně, protože musí, opravdu utratí mnoho a mnoho peněz a není lehké se s tím poprat.
Proto třeba i kvůli tomuto spojujme se, tvořme besedy, kruhy, skupinky, naučme se společně vařit a sdělujme si vše na co nechceme být samy.
Závěrem Celiakii vlastně děkuju – naučila mne mnohé. :-*
A já se ptám …
Stravujete se bezlepkově ? Pokud ano, tak proč? (nemoc, dobrý pocit, zdravý životní styl).
Máte celiakii, jak ji vnímáte jako nemoc nebo výzvu, životní změnu?
Kdo vám radil v začátcích ? Tip, kam se obrátit o radu.
Potraviny a jejich cena, přijde vám to jako bussines? Nebo si uvědomujete opravdovou kvalitu?
Chtěly by jste založit třeba u nás na webu samostanou skupinu pro ženy celiatičky?
Co takhle pravidelné kurzy, workshopy vaření a besedy s lékaři a lidmi žijící s celiakíí několik let, exkurze k výrobcům?
Plánujeme toto v Pracovně v Chrudimi, přidáte se?
Zdroj foto: Pixabay.com