Řada lidí se domnívá, že ovoce je možné konzumovat bez omezení, protože je zdravé a plné vitaminů. Není to ale tak docela pravda – pozor si určitě musíme dát na množství, obzvlášť pokud si hlídáme linii nebo si nechceme zahrávat s příjmem cukrů ze zdravotních důvodů.

„Ovoce je důležitou součástí vyvážené a pestré stravy a skutečně se doporučuje pravidelně ho zařazovat do jídelníčku, protože obsahuje řadu pro tělo prospěšných bioaktivních látek jako vlákninu, vitaminy nebo antioxidanty,“ vysvětluje výživový poradce komplexního programu The 1:1 Diet Lukáš Vrána: „Zároveň je v něm ale obsaženo velké množství ovocného cukru fruktózy, takže si musíme pohlídat množství ovoce, které za den zkonzumujeme tak, aby se nám to neodrazilo na váze.“

Pozor na množství

Podle Lukáše Vrány bychom měli denně sníst zhruba 200-300 g ovoce. Pokud zrovna nepotřebujete redukovat hmotnost nebo jste aktivní sportovci, můžete si dát i trochu víc. Tato doporučená denní porce odpovídá zhruba jednomu většímu kousku (jako jsou jablko nebo pomeranč), nebo dvěma menším kouskům ovoce (mandarinka, kiwi). Případně můžete volit ovoce s nižším obsahem sacharidů – typicky jsou to například lesní plody (ostružiny, borůvky, lesní i zahradní jahody) nebo drobné bobuloviny (třeba angrešt, rybíz aj.) Pokud máte ze zahrádky přebytky, tak je doporučujeme raději nasušit nebo zamrazit do zásoby na podzim a zimu.

Džusy a smoothies

Pozor bychom si měli dát na nadměrný příjem ovocných cukrů, který se špatně odhaduje třeba u džusů nebo populárních smoothies. Do těchto nápojů se vejde opravdu velké množství ovoce, a tedy i cukru, navíc při mixování smoothie se narušuje struktura dužiny a zvyšuje se glykemický index. U džusů často dochází k vyfiltrování pevné složky s obsahem vlákniny nebo v rámci smoothies dojde k její mechanické změně. Rychlost vstřebávání fruktózy je pak výrazně vyšší a v kombinaci s jejím větším množstvím v nápoji pak výsledným efektem může být přírůstek na hmotnosti. Z tohoto důvodu řadíme tyto nápoje mezi UZPP (vysoce zpracované potravinářské produkty), i když se z hlediska klasifikace jedná o problematickou potravinu. Džus nebo smoothie můžeme občas do jídelníčku zařadit, ale musíme si pohlídat množství a počítat s tímto nápojem jako se zdrojem energie, místo abychom na něm zakládali svůj pitný režim. Vyřadit bychom ale měli alespoň džusy vyráběné z koncentrátů.

Zdroj: The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan

Zdroj obrázku: Pixabay

Tagy:
2 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Ano, toto vím, tak to s ovocem nepřeháním, ale za to jím hodně zeleniny 🙂

  2. NelaVávrová 1 rokem ago

    Ano, to vím, ale také je lepší si dát ovoce než sladkost.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account