Popenec Břečťanovitý: Neznámý poklad mezi léčivkami
Znáte tuto rostlinku? Připomíná hluchavku a podle mého je to ta největší “Popelka” mezi léčivkami. Jmenuje se Popenec Břečťanovitý a podle herbářů má nedocenitelné účinky. Můžete ho najít snad všude, na kdejaké stráni i jen tak při cestě a přesto málo kdo ví, co je zač a co dokáže. Zrovna začíná jeho sezona a tak se přímo nabízí, napsat o něm pár řádků a nabídnout několik rychlých a zajímavých receptů.
Jak rostlinu popsat?
Popenec je hojná a nenápadná bylinka, kvetoucí od půlky dubna do poloviny června. Předmětem sběru je jeho kvetoucí nať, kterou je nejlépe sbírat mezi čtrnáctou až šestnáctou hodinou. Tato droga má aromatickou vůni a nahořklou chuť.
A k čemu je bylina dobrá?
tlumí průjmy
zlepšuje trávení a celkově podporuje látkovou výměnu
působí protizánětlivě
detoxikuje játra
zevně můžeme používat jako obklad nebo koupel na špatně se hojící rány, ekzémy
Při bolestech v krku uleví kloktadlo, které si můžete udělat velmi snadno:
25g popence dáme do 0,5 litru studené vody, necháme přejít varem a na 20 minut odstavíme. Přecedíme a odvarem kloktáme několik minut několikrát denně.
Proti křečovým žilám je zase dobrá Popencová mast:
Plnou hrst popencové natě dáme do 250g nesoleného roztaveného sádla a necháme přes noc vyluhovat. Druhý den krátce ohřejeme a přecedíme. Mast nalijeme do misky a můžeme používat k masírování křečových žil. Doporučuju skladovat v lednici.
A pokud předchozí onemocnění nejsou zrovna váš případ, tak i vám mohu nabídnout recept na bylinkové máslo, které je snadné a přesto úžasné!
Směs jarních bylinek (já použila pažitku, dobromysl, sušený popenec, libeček, kopřivu, petrželku a pažitku) smícháme s adekvátním množstvím změklého másla, dáme do misky a nebo zabalíme do potravinové folie, tak vznikne výborná nátěrka a nebo dochucovadlo polévek i pečených mas. Máslo můžeme ozvláštnit i česnekem, různými druhy soli, a určitě nic nepokazíme, přidáme-li i nějaká semínka (chia, lněné, slunečnicové, sezam,..).
Určitě vyzkoušejte a do komentářů dejte vědět. 😉 Těším se!
http://katfa-katfouci.blogspot.cz/
photo credit: Kátfa Kátfoucí