Výběr potravin III.
Zelenina: nepoužíváme syrovou.
Nejvhodnější je mrkev vařená, jemně nastrouhaná nebo pomixovaná
(polévka, příloha, vařená strouhaná mrkev se strouhaným jablkem).
Do pokrmů můžeme použít malé množství celeru a petržele.
Povolí-li lékař, je možné použít špenátový protlak a hlávkový salát jemně krájený.
Koření: pokrmy mírně solíme, kořeníme jemně mletým kmínem nebo vývarem
z kmínu, koprem, petrželovou natí, vanilkou, citrónovou šťávou.
K ochucení jídel je možné použít kořenící přípravky Vegi- vegi a Family-vegi.
Obsahují jemně mleté a sušené zeleniny (mrkev, petržel, pastiňák, cibuli,
celer, brambory). Vegi-vegi se vyrábí bez glutamanu sodného,
který není vhodný pro děti a diabetiky,
kořenící směs Family-vegi glutaman sodný obsahuje.
Moučníky: podáváme v omezeném množství, nepoužíváme těžké, máslové krémy
(piškotová roláda s džemem, piškotová bublanina s meruňkami, jablky, piškot
s citrónovou polevou, bílkový chlebíček, řezy ovocné s agarem (želatinou),
ovocný kysel, při snášenlivosti mléka vanilkový krém, bílková pěna šlehaná
s džemem, tvarohový krém šlehaný s džemem, sněhové pečivo.
Hudlenka