Bezezbytková dieta

Podává se při chronickém onemocnění střev, při chronické enteritidě,

při vředové kolitidě ve stádiu dekompenzace.

Při této dietě se předepisuje větší obsah bílkovin pro jejich zvýšené ztráty

při některých průjmech. Obsah tuků je mírně snížený.

Výběr potravin i technologický postup šetří střevo mechanicky

ke snížené peristaltice, ale také chemicky.

Pozornost věnujeme snášenlivosti mléka, v některých případech

i mléčným výrobkům.

Z jídelníčku vylučujeme potraviny obsahující vlákninu,

což představuje užší výběr zeleniny i ovoce a snížený obsah vitaminu C,

který je třeba nahradit medikamentózně.
 

Technologická úprava

Při přípravě jídel používáme vaření, dušení, pečení bez tuku pod poklicí,

aby se netvořila kůrka. Maso nejprve zbavíme viditelných, nestravitelných zbytků,

opečeme nasucho, podlijeme netučným vývarem nebo vodou

a přikryté dusíme nebo pečeme.

Šťávu či omáčku na maso zahustíme moukou nasucho opraženou rozmíchanou ve vodě.

Šťávy nerestujeme ani nepoužíváme jíšku.

Do hotového pokrmu přidáme čerstvé nepřepálené máslo.

Vyvarujeme se smažení, pečení na tuku a používání jíšky.

Hudlenka

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account