Bez černý (Sambucus nigra) je listnatý keř, který má široké využití v léčitelství, farmacii i potravinářství. Čerstvé plody bezu černého mají projímavé účinky; sušením nebo tepelným zpracováním se tato vlastnost ztrácí.

*heart*

Říká se mu také Bezinka, bezinky, kozičky, smradinky, kašička, psí bez.

POZOR

Čerstvé plody se dle některých zde uvedených pramenů nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky; tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje. Květy a plody se vnitřně používají s úspěchem celá staletí k léčebným účelům, k přípravě čajů, vín a likérů.[6] Kůra a listy se v minulosti občas doporučovaly zevně k obkladům při revmatismu a jako protikřečový prostředek.[7] Odvar z listů hubí hmyz.[8] Listy a kůra jsou v některých pramenech uváděny jako poněkud jedovaté; vzhledem k tomu, že obsahují silné účinné látky glykosid sambucinigrin a alkaloid sambucin, nelze doporučit vnitřní užívání listů a kůry. Otravy po požití listí nebo kůry se projevují silným zvracením, průjmem, ošklivostí a celkovou slabostí. Podobné příznaky se mohou dostavit i po požití syrových plodů ve větším množství.[9] V zájmu objektivity je třeba dodat, že více zdrojů – jak z historie, tak současných – uvádí mnohé prospěšné a léčebné účinky bezu černého bez závažnějších vedlejších či nepříznivých důsledků.

*heart*

    V potravinářství se používají především bobule – bezinky. Šťáva lisovaná z plodů se používá jako potravinářské barvivo. Pecek zbavená dřeň jako náhražka dražšího ovoce především do směsí. Nezastupitelnou úlohu mají i při výrobě likérů. Pro tyto účely se bezinky částečně vykupují i pěstují.
    V domácí kuchyni – květenství je možné máčet v těstíčku a smažit podobně jako květák – pochutina se nazývá kosmatice. Z květů se dá připravit bezová šťáva nebo kvašením osvěžující limonáda. Je možné z nich vyrobit i sirup. Ze sušených léčivý čaj. Z bezinek se vyrábí sirup, marmeláda, likéry i víno. Bezové víno má výbornou chuť a vůni. Je též využíváno jako chuťové korigens.
    Ve farmacii – moderní farmaceutický průmysl má zájem hlavně o květy. Pro tyto účely se sušené květy vykupují. Květy se sbírají za suchého počasí nejlépe před jejich úplným rozvitím. Suší se co možná nejrychleji ve stínu a ukládají se v suchu, aby nezhnědly.
    V lidovém léčitelství. Všechny části rostliny mají léčivé účinky. Sbírá se květ, list, bobule a kůra, a to v červnu a červenci, bobule v říjnu a listopadu.

 V minulosti se bezem léčilo snad téměř vše. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.

    Mystické užití. Pro jeho léčivé účinky kdysi dostávali novomanželé jednu rostlinku svatebním darem.

Bez dříve lidé vysazovali v blízkosti obydlí a chlévů, protože věřili, že zahání dobytčí mor.

    Šťáva lisovaná z plodů se používala na barvení látky, protože má intenzivní tmavěčervenou barvu.

 

*heart**heart**heart*

 

KVĚT

Odvar ze sušených květů je močopudný, rozpouští hleny a podporuje pocení. Má diuretické účinky, snižuje horečku a mírní kašel. Chlazený neslazený čaj z květů je výtečným lékem i při zažívacích potížích, plynatosti, nevolnosti a pomalém trávení, či nedostatečné činnosti žlučníku.

PLOD

Šťáva z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu. Nezralé plody mají projímavý účinek. Proto se doporučuje natrhaná plodenství nechat den, dva dozrát rozložená v tenké vrstvě. Projímavý účinek se vařením ztrácí. Ztrácejí se rovněž, avšak jen částečně, léčivé látky.

 
 

LIST A KŮRA

Historicky byly listy používány k úlevě od bolesti, otoku, zánětu, ke stimulaci produkce moči a k vyvolání pocení. Kůra byla používána jako diuretikum, projímadlo a k vyvolání zvracení. Kůra a listy rostliny jsou také známé jako jedovaté a způsobují žaludeční potíže. Toxické látky, které se nachází v bobulích, lze snadno odstranit vařením, ale větve, kůra nebo listy by se při vaření ani odšťavňování používat neměly.

Celá rostlina obsahuje fytoncidní látky, které účinně působí proti bakteriím a mnohým houbám.

 

*heart**heart**heart*

Recepty z černého bezu 

  • Limonáda z černého bezu –  na 4 litry vody potřebujete zhruba 8 čerstvých květů bezu, 50 g cukru a jeden citron nakrájený na plátky. Svařte vodu s cukrem, slijte do sklenice a přidejte zbylé přísady. Limonádu přikryjte plátýnkem a nechte asi týden odpočívat v teple, ale ne na přímém slunci. Potom limonádu přeceďte, vychlaďte a podávejte. V letním horku je skutečně osvěžující. 

  • Sirup z černého bezu – potřebujete 20 květů bezu černého, jeden citron na plátky, 1,5 kg cukru krupice, 2 lžičky kyseliny citronové a 1,2 l vodu. Nejprve svařte vodu s cukrem, potom přidejte květy, citron a kyselinu citronovou. Na chladném místě nechte nálev louhovat asi 5 dní, dvakrát denně ho promíchejte. Po pěti dnech sceďte přes plátýnko a uložte do lednice. 

  • Bezové víno – 2 litry bezinek povařte ve 4 litrech vody, přidejte 1,5 kg cukru, 3 hřebíčky a vařte 10 minut. Do vlažného nálevu pak přidejte 5 dkg kvasnic a nechte 24 hodin odpočívat. Poté promíchejte a znovu nechte kvasit celý den. Sceďte a uložte do tepla, než ho budete podávat. 

  • Kosmatice neboli smažené květy bezu černého jsou skutečnou delikatesou. Ze 2 lžic mléka, 3 lžic hladké mouky, 2 vajec, špetky kypřicího prášku udělejte těsto. V těstě potom namáčejte květy bezu a zhruba tři minuty smažte dozlatova.  

 

*heart**heart**heart*

 

Ráda bych Vám doporučila :
Džem Bezinkový extra Méně sladký
Obsah ovocné složky 65 %, je velmi chutný, protože není moc sladký. Obsahuje i zrníčka někdo to nemá rád..:))
https://www.gresik.cz/vyrobky-z-ovoce-a-zeleniny/dzemy-catni/1898-dzem-bezinkovy-extra-mene-sladky/
 
Bez černý květ ve varných sáčcích
Velmi lahodný čaj který je sám od sebe trošku nasládlý a opravdu velmi chutný.
Působí příznivě na obranyschopnost, dýchací systém a zlepšuje vylučování vody z organismu.
https://www.gresik.cz/byliny/byliny-porcovane/1545-bez-cerny-kvet/
 
Na stránkách Grešík najdete i samotné sušené květy, listy i plod.
Vyzkoušejte také například velmi oblíbený a chutný bezový sirup *wine*
https://www.gresik.cz/vyrobky-z-ovoce-a-zeleniny/ovocne-a-bylinne-napoje/sirupy-z-cerstvych-bylin-a-ovoce/1380-bezovy/
 
 

 napsala: Bartáčková Petra

ve spolupráci s firmou Grešík

IG https:www.instagram.com/petrusebartysova

 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account