Pronikavá vůně a chuť, kterou je bazalka pověstná, je její výrazným znakem. Neméně výrazné jsou však i její léčebné schopnosti. Při jakých problémech je tedy vhodné tuto chutnou bylinku konzumovat, kde všude si ji lze přidat a jak si ji vypěstovat v domácích podmínkách?
 
Bazalka – Ochránkyně lásky i včelařský poklad
Bazalka pravá (Ocimum basalicum) pochází z Indie. Její jméno pochází z řečtiny a přeložit se dá i jako král. A podstata jejího jména jí právem náleží. Pro mnohé národy je bazalka dokonce posvátnou rostlinou, či symbolem ochrany a lásky. V našich končinách nám její vůně připomíná především sluncem zalité Středomoří. Mimo jiné je bazalka i významnou včelařskou rostlinou, jejíž květy slouží včelám na sklizeň kvalitního a aromatického pylu.
 
Bazalka má široké spektrum léčivých účinků
Bazalka je nejen chutná, ale pomáhá i při různých problémech:

    působí uklidňujícím na nervový systém,
    zmírňuje kašel,
    vhodná při astmatu,
    zmírňuje nadýmání, působí proti plynatosti,
    má antimikrobiální účinky,
    zvyšuje vylučování moči,
    posiluje žaludek,
    posiluje kardiovaskulární systém,
    zlepšuje chuť k jídlu,
    účinná při zánětu ledvin,
    zevně se používá jako kloktadlo a na těžko se hojící rány.
    posiluje srdce

Má univerzální kuchyňské využití
Bazalka je neodmyslitelně spjata zejména s ochucením těstovin a rajčatových jídel. Neomezujte její použití pouze na ně. Vyzkoušejte si ji přidat i do jiných druhů pokrmů a objevte tak kombinaci nových chutí. Bazalka dodá skvělou novou chuť také různým omáčkám, polévkám, zahuštěné omáčky, nálevem, rybám, dresinkům, nápojům, či různým druhům masa.

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account