Na podzim v mnoha domácnostech nechybí na stolech brambory. Život je ale o zkoušení, proto se je nebojte občas nahradit třeba sladkými batáty původem ze Střední a Jižní Ameriky. Podle studií představují důležitý antioxidant a dokonce jeden z největších přírodních zdrojů beta-karotenu na světě. Čím si zaslouží naši pozornost a s jakými zdravotními problémy nám mohou pomoci?
Sladké jako dezert a přitom tak zdravé. Co víc si přát. Díky obsahu draslíku, vitaminu C, B6, pektinu, kyselině kávové, kyselině chlorgenové, vláknině, vitaminu A, magnesiu a mnoho dalšímu se považují batáty nejen za významné antioxidanty a bojovníky proti AIDS a rakovině, ale také působí příznivě na srdeční činnost, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu nebo podporují imunitu. Všechny příznivé účinky by vydaly na elaborát.
Po uvaření nebo upečení bývají sladké brambory sytě oranžové. Nemusí tomu tak být ale vždy. Na pultech objevíme i krásně fialové skvosty. Vědci totiž nově identifikovali geny v bramborách, které aktivují produkci fialového antokyanu odpovědného za bohaté fialové tóny v těle. Purpurově zabarvené brambory mají významné antioxidační vlastnosti a protizánětlivé účinky především při průchodu našim trávicím traktem.
Koupě a skladování
Sladké brambory už dnes koupíte v každém větším supermarketu nebo i na trhu. Při jejich výběru doporučuji dávat pozor na to, aby nebyly popraskané, nakopnuté nebo s měkkými místy. Vyhýbejte se taky batátům uložených v chladící sekci, ztrácí tak na chuti.
Doma sladké brambory skladujte na chladném (teplota by ale neměla klesnout pod 15 stupňů), tmavém a suchém místě nejlépe volně v míse nebo v dýchajícím sáčku a spotřebujte nejlépe do deseti dnů. Organicky rostoucí brambory jezte nejlépe i se slupkou, která obsahuje důležité vitamíny a vlákninu.
Možnosti přípravy
A teď už se dostáváme k samotné přípravě. Vaření v páře představuje nejzdravější variantu. Na uchování beta-karotenu pak studie doporučují vaření ve vodě, které oproti pečení má větší pozitivní dopad na hladinu cukru v krvi.
Osobně ráda batáty peču. Jejich chuť je poté opravdu sladká a výrazná. Nejdříve se 15 minut celé i se slupkou povaří ve vodě, rozkrojí se, posypou sýrem a vloží na pečící papír do trouby předehřáté na 180 stupňů.
Snadné jsou také na přípravu hranolek v troubě. Brambory oloupete, nakrájíte na hranolky, pokapete olivovým olejem, posypete oblíbenými bylinkami a necháte péct. Kromě slaných pokrmů slouží skvěle i k přípravě sladkých dezertů, ať už jen uvařené a posypané skořicí a polité javorovým sirupem nebo zapracované do koláčového těsta s tvarohem a ovocem.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account