Na podzim v mnoha domácnostech nechybí na stolech brambory. Život je ale o zkoušení, proto se je nebojte občas nahradit třeba sladkými batáty původem ze Střední a Jižní Ameriky. Podle studií představují důležitý antioxidant a dokonce jeden z největších přírodních zdrojů beta-karotenu na světě. Čím si zaslouží naši pozornost a s jakými zdravotními problémy nám mohou pomoci?
Sladké jako dezert a přitom tak zdravé. Co víc si přát. Díky obsahu draslíku, vitaminu C, B6, pektinu, kyselině kávové, kyselině chlorgenové, vláknině, vitaminu A, magnesiu a mnoho dalšímu se považují batáty nejen za významné antioxidanty a bojovníky proti AIDS a rakovině, ale také působí příznivě na srdeční činnost, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu nebo podporují imunitu. Všechny příznivé účinky by vydaly na elaborát.
Po uvaření nebo upečení bývají sladké brambory sytě oranžové. Nemusí tomu tak být ale vždy. Na pultech objevíme i krásně fialové skvosty. Vědci totiž nově identifikovali geny v bramborách, které aktivují produkci fialového antokyanu odpovědného za bohaté fialové tóny v těle. Purpurově zabarvené brambory mají významné antioxidační vlastnosti a protizánětlivé účinky především při průchodu našim trávicím traktem.
Koupě a skladování
Sladké brambory už dnes koupíte v každém větším supermarketu nebo i na trhu. Při jejich výběru doporučuji dávat pozor na to, aby nebyly popraskané, nakopnuté nebo s měkkými místy. Vyhýbejte se taky batátům uložených v chladící sekci, ztrácí tak na chuti.
Doma sladké brambory skladujte na chladném (teplota by ale neměla klesnout pod 15 stupňů), tmavém a suchém místě nejlépe volně v míse nebo v dýchajícím sáčku a spotřebujte nejlépe do deseti dnů. Organicky rostoucí brambory jezte nejlépe i se slupkou, která obsahuje důležité vitamíny a vlákninu.
Možnosti přípravy
A teď už se dostáváme k samotné přípravě. Vaření v páře představuje nejzdravější variantu. Na uchování beta-karotenu pak studie doporučují vaření ve vodě, které oproti pečení má větší pozitivní dopad na hladinu cukru v krvi.
Osobně ráda batáty peču. Jejich chuť je poté opravdu sladká a výrazná. Nejdříve se 15 minut celé i se slupkou povaří ve vodě, rozkrojí se, posypou sýrem a vloží na pečící papír do trouby předehřáté na 180 stupňů.
Snadné jsou také na přípravu hranolek v troubě. Brambory oloupete, nakrájíte na hranolky, pokapete olivovým olejem, posypete oblíbenými bylinkami a necháte péct. Kromě slaných pokrmů slouží skvěle i k přípravě sladkých dezertů, ať už jen uvařené a posypané skořicí a polité javorovým sirupem nebo zapracované do koláčového těsta s tvarohem a ovocem.
Batáty. Proč je občas vyměnit za běžné brambory?
-
Štětcem a tužkou proti depresím současnosti
zuzklap||Krása a zdraví
Jak velký vliv na naši duševní pohodu přináší stav „věcí“ kolem nás si v současné době uvědomuje i ten největší...
-
Jak příjemně strávit léto i letní dobroty?
MartinaRichterová||Krása a zdraví
Zdravé trávení v létě: Jak hořké byliny a správné návyky pomáhají po jídle S létem přichází čas prázdnin, dovolených, ale...
-
Recenze: Vegan dobroty – džem a rama
KristiS.||Krása a zdraví
VEGAN ♥ Krásnou, zimní neděli. Mám pro Vás další tip na vegan dobroty. Džemy od St. Dalfour kupuji pravidelně,...
-
Jednostopě do pekla
MonikaBuková||Krása a zdraví
První cyklovýlet na chalupu: Dobrodružství v tropických teplotách Chalupu máme sice asi 7 let, ale zatím jsem se jí...
-
Upečte si letos zdravější vánoční cukroví. Přinášíme rady, jak na to
TerezaLavičková||Krása a zdraví
Cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří, pokud si však letos chcete zamlsat bez výčitek a obav o svou figuru, dejte...
-
Proteinové KROTONOS Los Křupos
NikolaŠárová||Krása a zdraví
Udělejte váš pokrm jedinečný s KROTONOS od https://www.loskrupos.cz/ • KROTONOS zvyšují obsah proteinů ve Vašem poledním menu, zvyšují nutriční...
-
„Must have“ každé kuchyně aneb jací pomocníci by vám neměli chybět
ClaudiaSrníková||Krása a zdraví
Ať už berete vaření jako koníček, nebo je to pro vás pouhá nutnost, můžete si ho hravě usnadnit. Na...
-
15. Světový den pneumonie opět připomene nebezpečné onemocnění
Irča Holčáková||Krása a zdraví, zajímavosti
Již popatnácté připadá na neděli 12. listopadu Světový den pneumonie. Cílem je upozornit na nebezpečí této choroby a vyzvat...