Deset důvodů, proč jsou vajíčka superpotravinou: Výhody pro zdraví a dietu

Blíží se čas Velikonočních svátků a nejsilnějším symbolem jsou tolik diskutovaná vajíčka. Jak si v dnešní době stojí, jsem pátrala na internetu i u odborníků.

„Vajíčka jsou velmi kvalitní a mnohdy nedoceněná potravina. Často říkám, že je to ten nejlepší proteinový koktejl na světě a nikdo nic lepšího nevymyslí. Vajíčka jsou vynikajícím zdrojem dobře vstřebatelných bílkovin. Jedno vejce obsahuje cca 6 g bílkovin, které jsou složeny z esenciálních aminokyselin (látek tělu nezbytných). Tyto bílkoviny jsou velmi dobře stravitelné, stravitelnost se pohybuje mezi 98-100 %. Jedná se tedy o velmi kvalitní bílkovinu vhodnou i pro děti.“ vysvětluje dietoložka, Pavlína Zdeňková Kroužková.

Jaké jsou tedy benefity vajíček?

1. Vitaminy
Obsahují vitamíny A, D, E a K, které podporující funkci jater, správnou srážlivost krve a mineralizaci kostí. Vitaminy skupiny B (např. B1, B2, cholin, kyselina listová) působí proti únavě, chudokrevnosti a podporují nervovou soustavu a funkci mozku. 

2. Minerály
Draslík, sodík, vápník, fosfor, železo, zinek, selen, mangan a jód. Některé z těchto látek dokonce pokryjí značnou část doporučené denní dávky.

3. Bílkoviny
Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny, umí tedy skvěle doplnit tuto složku při omezené konzumaci masa.

4. Cholesterol
Hraje významnou roli při tvorbě hormonů, jako jsou testosteron, estrogen či kortizol. Tvoří součást buněčných membrán, účastí se syntézy vitaminu D, podílí se na tvorbě žaludečních šťáv, zaceluje poškozené cévy a plní mnoho dalších funkcí. Přítomný lecitin pomáhá nadbytečný cholesterol pak vyloučit.

5. Tuky
„Druhým negativem může být pro někoho, že jednu třetinu vajíčka tvoří tuky.  Ovšem rovněž tuky patří do zdravého jídelníčku každého člověka. Cholesterol a tuky nejsou obsažené v bílku, takže v případě nutnosti je možné konzumovat bílky bez žloutků, ale připravujeme se pak o řadu cenných látek.“ dodává paní Pavlína.

6. Krevní tlak
Peptidy obsažené ve vejcích pomáhají snižovat krevní tlak a tak pečují o naši cévní soustavu a srdce.

7. Omega-3 mastné kyseliny
Nakonec v nich najdeme i vysoký obsah tolik doporučovaných omega-3 mastných kyselin 🙂

8. Stravitelnost
Nejlépe si naše tělo poradí s vajíčkem naměkko, to opustí žaludek už po 1-2 hodinách, natvrdo po 3 hodinách.

9. Hubnutí
Vajíčka pomáhají hubnout, protože obsahují málo kalorií a přitom jsou plné zdravých bílkovin a prospěšných nutričních látek. 2 vajíčka denně s porcí zeleniny vás krásně zasytí i nakopnou.

10. Dostupnost
Vajíčka jsou relativně levnou a velice dostupnou potravinou. Pokud navíc najdete zdroj od kvalitního farmáře, máte skvělou a zdravou potravinu!
Vajíčka tedy nezvrhujme, nakupujme u kvalitního zdroje a dopřejme tělu pravidelně tuto prospěšnou nutriční bombu!
Přeji veselé Velikonoce! 😉 a pokud vás zajímají velikonoční zvyky, můžete si o nich přečíst ZDE

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account