– Nejtučnější (nejvýživnější) mléko ze všech savců mají velryby. P. S. Mládě velryby jižní vypije denně až 200 litrů mléka.
– Pasterizace nebo UHT je tepelné zpracování mléka, při kterém se tekutina krátkodobě zahřeje a následně opět zchladí. Zamezuje se tím šíření případných patogenů (ale také se například snižuje obsah vitamínů v mléce až o čtvrtinu). Mnozí labužníci tento postup odmítají a milují například sýry z nepasterizovaného mléka (se značkou AOC).
– Oblíbené sójové mléko není ve skutečnosti mléko, ale vzniká namáčením, drcením, vařením a přecezením sóji. Obsahuje ale také vysoké procento bílkovim.
– Kokosové mléko je dužina kokosových ořechů vymačkaná v horské vodě. Přidává se například do mnohých orientálních jídel a dezertů.
– Další „nepravá“ mléka: rýžové mléko, mandlové mléko…
– Mléko vytváří na jazyku a v trávicí trubici ochranný film (emulze tuku a vody).
– Mléko uspává a je nejlepším lékem proti nespavosti? Ano. Podle expertů je zázračným Ole Zavřiočkem v mléce obsažený tyramin.
-
Krásná Kleopatra za svůj půvab prý vděčila každodenní koupeli v oslím mléce
Július Cézar věřil, že Keltové jsou tak velcí právě díky mléku
Mléko je jediná potravina, která v sobě má všechny potřebné živiny na přežití
Děti, které pijí mléko pravidelně, jsou vyšší
Mléko je jednou z nejlevnějších komplexně vyživujících potravin
Mléko živí nejen vás, ale i užitečné bakterie ve vašich střevech
Svou kombinací sacharidů, tuků a bílkovin je mléko ideálním nápojem po cvičení
Nejvíce mléka se vypije ve Finsku a vyrobí v Kalifornii v USA
Mléko je oficiálním nápojem 21 amerických států
Krávy, kterým dají majitelé jméno, dojí více mléka
Staří Rusové chránili mléko před zkysnutím tak, že do nádoby s mlékem vložili žábu
Velrybí mléko má konzistenci zubní pasty, protože obsahuje až 50% tuku
Přidávání mléka do čaje bylo kdysi výsadou bohatých
Z mléka se dá vyrobit biologicky odbouratelný, nehořlavý a ve vodě nerozpustný plast
O důležitosti pití mléka poučoval v 60. letech i Batman
Latexové kondomy obsahují mléčnou bílkovinu, jelikož ta se používá při výrobě latexu
V našich končinách se nejčastěji pije kravské a kozí mléko, ale lidé pijí i mléko velbloudí, oslí, koňské, mléko od vodních buvolů, sobů či losů
Kozí mléko obsahuje více mléčného tuku než kravské
Kravské mléko trávíme asi hodinu, kozí pouze 20 minut