Šance vydělat na tomto zázračném čaji se v roce 1904 chopil ruský imigrant Benjamin Ginsberg. Skupoval rooibos od domorodců a vyvážel jej do mnoha zemí. Tento způsob se však časem ukázal jako drahý a nerentabilní. Proto se začalo uvažovat o pěstování keře na velkých plochách. Průkopníkem technologie se stal v roce 1930 lékař a milovník přírody P. le Fras Nortier. Připojilo se k němu i několik farmářů, kteří se začali pěstováním a zpracováním rooibosu úspěšně zabývat.
Rooibos nás překvapí výčtem obsahovaných látek. Najdeme v něm vitamin C a celou řadu minerálů v poměrně vysokých dávkách. Obsahuje hodně draslíku, sodíku, vápníku a fluoru, ale zanedbatelné nejsou ani jeho hodnoty v zastoupení železa, zinku, mědi, hořčíku a manganu. Rooibos je tak ideálním čajem pro většinu z nás. Oblíbený je například u sportovců, kteří nadměrným pocením přicházejí o řadu minerálních látek. Zdravý je i pro děti v době vývinu, ale i pro starší generace jako prevence celé řady zdravotních potíží. Další přínosnou látkou v čaji rooibos je kyselina fenolová, která má antibiotické účinky – působí proti plísním, virům a bakteriím v našem trávicím traktu. Léčí koliky, zažívací potíže a pomáhá při tzv. otravách jídlem.