Historie tohoto svátku se datuje už do roku 1957, kdy se ve švýcarském Interlakenu konala konference významných světových lékařů. Ti se sešli, aby mj. prodiskutovali význam mléka a jeho nezastupitelnou roli ve výživě. A protože se letos píše rok 2021, budeme slavit tento významný den již po čtyřiašedesáté.
Proč jsou pro nás mléko a mléčné výrobky tak nepostradatelné?
Je třeba zdůraznit, že mléko je komplexní potravinou zcela přírodního původu. Obsahuje významné makroživiny, jakými jsou plnohodnotné živočišné bílkoviny, lehce stravitelný mléčný tuk a cenný mléčný cukr.
„Naprosto nedostižné je mléko především díky jedinečné kombinaci a zastoupení mikronutrientů. Jedná se celkem o 14 cenných minerálních látek – zejména pak vápníku – a důležitých vitamínů (A, D, E, K, F a skupina B). Důležitá je především vysoká disponibilita živin, tedy schopnost našeho organismu je využít,“ zmiňuje Ing. Jiří Kopáček, CSc. v rámci projektu Bílé plus.
8 důvodů, proč zařadit do jídelníčku mléko a mléčné výrobky
1) Jsou vitamínová bomba – obsahují totiž vitamíny A, D, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek, mj. vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, jód.
2) Zlepšují funkci štítné žlázy, protože se do krmných směsí dojnic přidává jód. Jeho nedostatek způsobuje poruchy funkce štítné žlázy, u dětí dokonce poruchy duševního vývoje.
3) Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek – tuto funkci plní v mléce bílkoviny.
4) Mlékem k prevenci osteoporózy – vysoká využitelnost vápníku díky vitamínu D.
5) Zlepšují proces krvetvorby, za což mléko vděčí obsahu železa.
6) Správný vývoj kostry, a to díky ideálnímu poměru vápníku, fosfátů a hořčíku.
7) Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí – hlavně zakysané ml. Výrobky.
8) Kakao je optimální po sportu – díky vyváženému poměru bílkovin a sacharidů napomáhá regeneraci svalů a zároveň zabraňuje dehydrataci po výkonu.
Připijte si mlékem
Mléko v plném rozsahu ničím jiným nenahradíme. Oslavte společně s námi Světový den mléka jak jinak než „mléčným“ přípitkem.