Perníčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Pro mě jsou jedinou aktivitou spojenou s Vánoci na kterou se každoročně upřímně těším. Letos jsem se poprvé rozhodla vyzkoušet jejich zdravější verzi, která je navíc i bez lepku. A jelikož se dílo podařilo, rozhodla jsem se s Vámi podělit o recept.
Na těsto budete potřebovat:
2 lžíce bezlaktózového mléka
3 polévkové lžíce medu
perníkové koření
1 vejce
1 lžička bio prášku do pečiva
50 g másla
250 g hladké pohankové mouky
Na polevu:
moučkový cukr (od oka / 15-20 dkg )
1 vaječný bílek
1 lžička citrónové šťávy
Postup:
Změklé máslo utřete s medem, mlékem a celým vejcem, pak přidejte mouku smíchanou s perníkovým kořením a práškem do pečiva. Vypracujte těsto a nechte ho odležet do následujícího dne. (Já ho balím do fólie a skladuji v ledničce) Druhý den těsto vyválejte na pomoučněném vále, vykrájejte do libovolných tvarů a následně pečte v předehřáté troubě na 170°C cca 40min. Hotové perníčky nechte vychladnout a pak ozdobte polevou. (Polevu si můžete obarvit potravinářským barvivem)
Přeji Vám krásné a pohodové Vánoce.
♥Lucija
@lucijavesela
Mňamka