Bílé hrozno je odrůda vinné révy, která produkuje bílé hrozny. Jedná se o ovoce, které je dobré na doplnění energie na snídani, svačinu. Také je to ovoce jako výborná kombinace k sýrům.
Z těchto hroznů je možné vyrobit bílé víno. Bílá vína se vyrábějí z hroznů, ze kterých je oddělena slupka a semena před fermentací. Tímto způsobem se zabrání přenosu barev z hroznů na šťávu, což vysvětluje, proč jsou bílá vína zpravidla světlá až zlatavá.
Různé odrůdy bílých hroznů mohou mít různé chuťové profily a aromata, od suchých a svěžích až po sladší a ovocnější. Některé známé odrůdy bílých hroznů zahrnují Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio a mnoho dalších.
Hrozny jsou výbornou pochoutkou a mohou se konzumovat několika způsoby:
- Celé hrozny: Nejjednodušší způsob je konzumovat hrozny tak, jak jsou. Stačí je umýt a sníst přímo z hrozna. Semena však můžete vypit nebo vyplivnout, pokud vám nevadí jejich textura.
- Opečené hrozny: Položte hrozny na pekáč a dejte je na pár minut do trouby předehřáté na 180 °C. Tím získá hrozny sladší chuť a trochu se zjemní.
Autor a foto: Nela Vávrová
Mám moc ráda bílé hrozno… i červené, pokud je bez pecek 🙂
Take máme rádi spíše bez pecek, ale bohužel tohle nebylo.
ne vždy bývá, ale když je, koupíme si třeba i dvě balení 🙂