Úroda dýní je tady. A s ní také sezona lahodných dýňových pokrmů. Polévka je už klasika, ale věděli jste, že dýni využijete také do sladkých receptů?

Halloween stylově. Co se zbytky vydlabané dýně?

Vydlabaná dýně je již tradiční podzimní dekorací, ať už Halloween slavíte nebo ne. Jenže co s vydlabanou dužinou?

Můžete ji třeba zamrazit. Nebo rovnou vykouzlit některý z následujících pokrmů.

Dýňová polévka

Pokrm, který nesmí na podzim chybět? Krémová dýňová polévka, která zahřeje a zasytí. Na 4 porce budete potřebovat:

  • 800 g dýně

  • 1 cibuli

  • 2 stroužky česneku

  • 500 ml zeleninového vývaru

  • 200 ml smetany na vaření

  • olivový olej

  • sůl, pepř

  • muškátový oříšek

  • dýňová semínka na ozdobu

Na oleji osmahněte pokrájenou cibuli dozlatova. Přidejte česnek a kostky dýně, chvilku restujte. Zalijte vývarem a vařte 20 minut do měkka. Rozmixujte do hladka, přidejte smetanu a dochuťte. Ozdobte dýňovými semínky, pokapejte olejem a podávejte.

Dýňové muffiny

Vláčné a velmi chutné dýňové muffiny provoněné perníkovým kořením jsou skvělou svačinkou nebo dezertem.

  • 250 g dýně

  • 4 lžíce vody

  • 250 g másla

  • 170 g cukru

  • 1 balíček Vanilínový cukr Dr. Oetker

  • 1 balíček Třtinový cukr s rumovou příchutí Dr. Oetker

  • špetka soli

  • 1 lžička Perníkové koření Dr. Oetker

  • 3 vejce

  • 375 g polohrubé mouky

  • 1/2 balíčku Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker

  • 100 ml polotučného mléka

  • 150 g rozinek

  • dýňová semínka na ozdobu

V kastrůlku rozvařte dýni s vodou, dokud nevznikne pyré. Nechte vychladnout. V míse vyšlehejte máslo s cukrem, solí a kořením. Postupně zašlehejte vejce. Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Vmíchejte mléko a pyré. Nakonec přidejte rozinky. Těsto dejte do košíčků na muffiny. Posypte dýňovými semínky a pečte.

Dýňové noky s mákem

Podzimní sladký oběd nebo večeře v podobě dýňových noků potěší malé i velké mlsouny.

  • 500 g dýňového pyré

  • 500 g polohrubé mouky

  • 1 balíček Droždí Dr. Oetker

  • špetka soli

  • 150 ml mléka

  • 1 balíček 100% Mák mletý Dr. Oetker

  • moučkový cukr

  • rozpuštěné máslo

V míse smíchejte mouku s droždím a solí. Přidejte dýňové pyré a mléko, a vypracujte na hladké těsto. Z těsta vytvořte váleček a pokrájejte na noky. Vařte v hrnci s osolenou vroucí vodou, dokud noky nevyplavou (asi 6 minut).

Noky posypte mákem, cukrem a polijte máslem.

TIP: Noky můžete podávat i naslano (místo knedlíků).

Dýňovo-hruškový džem

Lahodnou kombinaci dýně a hrušek si zamilujete na první ochutnání.

  • 500 g dýně (očištěné, nakrájené na kostky)

  • 500 g hrušek (oloupaných, nakrájených)

  • 100 ml vody

  • ½ ks Vanilkový lusk Bourbon Dr. Oetker

  • 150 ml pomerančového džusu

  • 1 balíček Želírovací cukr Extra 2:1 Dr. Oetker

  • případně 2 lžičky Kyselina citrónová Dr. Oetker

Do většího hrnce vložte dýni, hrušky a lusk. Zalijete vodou a na mírném ohni asi 20 minut povařte. Vyjměte lusk a rozmixujte. Přidejte pomerančový džus, želírovací cukr a promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a minimálně 5 minut povařte. Odeberte případnou pěnu a ihned (až po okraj) plňte do připravených sklenic.

TIP: Na talířek kápněte 1-2 lžičky právě svařeného dýňovo-hruškového džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte 2 zarovnané lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker.

Dobrou chuť!

Foto: AI

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account