Bezcholesterolová vejce – jsou menších velikostí a zelené barvy.
Asi vás zklamu, ale taková vejce prostě neexistují. Cholesterol je totiž nezbytnou součástí pro vývoj kuřecího embrya a tak zcela bezcholesterolová vejce prostě nejsou.
Zejména šlechtěním některých plemen, mezi které patří hlavně Araukana a změnou složení krmných dávek a způsobem chovu se však hodnoty cholesterolu ve vejcích dají ovlivnit. A tak vejce těchto krásných a vtipných slepiček jsou opravdu se sníženým obsahem cholesterolu.
Pro srovnání, běžná plemena slepic z malochovu (domácího nebo bio chovu) mají vejce s obsahem až 1720 mg/100g, vejce Araukany (dle analýzy Chemického ústavu pro zkoumání potravin: http://www.nasevejce.cz/o-vejci/vejce-jako-potravina) udává, že hodnota cholesterolu ve vejci Araukany je 970 mg/100g, což je snížení cholesterolu o 40 %.
Ze zkušeností vyplývá, že lidé, kteří mívají po snědení běžných vajec pocit těžkosti se mohou vejci od našich Araukan dosytnosti nadlábnout.
Další zajímavostí je barva těchto vajec. Vejce Araukan jsou tyrkysová nebo pastelově šedozelená až světle šedomodrá. Jejich skořápka je velice tvrdá a odolná. Vzhledově jsou vejce Araukan velmi atraktivní.
Gramáž těchto vajec se pohybuje od 50g – 55g. Bílek je krásně kompaktní, je skvělý na šlehání sněhu.
Vejce Araukan jsou velice chutná a jsou vhodné zejména pro fajnšmekry s estetických cítěním.