Zelňačka

Vytisknout recept
Říká se, že polévka je grunt a maso špunt. A my dodáváme, že zelí je plné vitaminů a zakysaná smetana plná chuti. Taky jste v tom sychravém počasí okamžitě dostali chuť na poctivou domácí zelňačku, která vás zaručeně postaví na nohy? Zvlášť když máte stejně jako my v oblibě lokální pokrmy z tuzemských surovin a chcete si uvařit syté, hutné jídlo na zahřátí, které chutná skvěle i pár dní uleželé.
TIP! Ještě nemáte „tu svoji“ oblíbenou klobásu? Zkuste třeba hovězí klobásu ze Zemědělského družstva Kokory, která letos získala ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji. V Karlovarském kraji v této soutěži uspěla pikantní klobása se sýrem od společnosti Karlovarské uzeniny s.r.o. Na Ústecku v tomtéž klání zabodovala jehněčí klobása z PRŠUTÉRIE Chovaneček s.r.o. Pro fajnšmekry má výrobce PROMINENT CZ s.r.o. připravenou klobásu s medvědím česnekem, která zase zvítězila na Liberecku.
Postup:
  1. Zelí i s nálevem dejte do hrnce, zalijte vývarem (200 ml) a nechte vařit na mírném plamenu cca 10 minut.
  2. Zalijte zbytkem vývaru, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a na kostičky pokrájené oloupané brambory a osolte. Vařte, dokud brambory nezměknou.
  3. Smíchejte mouku se smetanou ke šlehání a postupně směs přilijte k polévce.
  4. Máslo nechte rozpustit na pánvičce a přidejte k němu mletou papriku. I tuto směs přidejte do polévky a nechte provařit.
  5. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a dochuťte cukrem.

1ks - balíček bílého kysaného zelí
1l - zeleninový vývar
2ks - brambory
2ks - oblíbená klobása
100ml - 33% smetana ke šlehání
2lžíce - hladká mouka
1lžíce - máslo
2lžíce - mletá sladká paprika
2ks - bobkový list
2ks - kuličky nového koření
3ks - kuličky pepře
1/2lžíce - cukr krupice
1špetka - sůl
1lžíce - zakysaná smetana k servírování
příprava - 15
vaření - 60
Kategorie Polévka
Uvařila PetraVomelová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account