zdravá koprová omáčka
Ingredience
- čerstvý kopr asi 50 g
- 200 ml mléka 1 5% tuku
- 200 ml vody
- 200 g cottage sýru kelímek
- 400 ml acidofilního mléka 3 8% tuku
- 2 lžíce celozrnné špaldové mouky nebo 2 menší brambory
- sůl
- sladidlo dle chuti použila jsem 1 lžíci cukru a 2 lžíce čekankového sirupu
- ocet dle chuti
Instrukce
- Toto jídlo připravuji ve svém Thermomixu. Je to otázka pár minut, protože si Thermomix sám míchá i mixuje, takže odpadá strach z připálení mléka (což se na plotně často stává). Ale kdo nemá tohoto pomocníka, tak jsem vám postup sepsala níže.
- Mouku smícháme se studenou vodou a prošleháme, aby se nevytvořily žmolky. (Místo mouky můžeme použít najemno nastrouhanou bramboru, která nám omáčku také hezky zahustí). Dáme do hrnce vařit, asi 10 minut, aby se mouka dostatečně provařila a nebyla v omáčce cítit. Poté přidáme mléko, které necháme krátce projít varem. Následně přidáme rozmixovaný cottage sýr a acidofilní mléko (už necháme jen prohřát, nevaříme, protože by se nám mohlo acido mléko "zdrcnout".).
- Poté dochutíme sladidlem, solí, případně octem a vmícháme najemno nasekaný kopr.
- Podáváme s vařenými bramborami, vajíčkem natvrdo nebo vařeným hovězím masem.
- Přeji dobrou chuť.
Koprovku mám ráda, ale s hovězím masem. To je teď hodně drahé.
Ony i vajíčka už nejsou levné 🙁
Pravda
Koprovou omáčku mám ráda, ale dělám jí jinak, toto je už moc velká “moderna” a ještě pažitka v koprovce na ozdobení….
No spíše zdravě, ale bohužel při dnešních cenách to moc nejde…
Dělám jinak, ale taky mám pocit, že vždy zdravě… už jsme ji dlouho neměli :-).
Vidíte, tak inspirace na příští oběd 🙂