Rychlý a zdravý: Zapečený losos s bylinkami

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 33 minutes
Porce 0
Uvařila TerezaVyhnálková

Ingredience

  • 1/2 ks Cibule
  • 1 lžíce Olej
  • 1 lžička Rajčatový protlak
  • 1/2 lžička Mletá kurkuma
  • 50 ml Bílé víno
  • 200 ml Zeleninový vývar
  • 150 ml Smetana na vaření
  • 1/2 ks Petržel
  • 1/4 ks Kopr
  • 800 g Brambory
  • 700 g Losos
  • 2 lžíce Alpské máslo
  • 1 lžička Citronová šťáva
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř

Instrukce

  • Kombinace lososa, brambor a bylinek je velmi oblíbená. Když k tomu přidáte ještě pár dalších surovin a necháte chvíli zapéct, vykouzlíte skvělou večeři!
    Příprava lososa je velmi jednocuchá
    Cibuli nadrobno nakrájíme a za občasného míchání restujeme na oleji přibližně 2–3 minuty. Přidáme rajčatový protlak, kurkumu a dále restujeme asi 2 minuty za stálého míchání. Poté přilijeme vývar a víno. Směs přivedeme k varu a vaříme asi 4 minuty. Zalijeme smetanou a opět přivedeme k varu, poté necháme omáčku 4–5 minut mírně podusit.
    Bylinky nesmí chybět
    Petržel omyjeme, osušíme a nasekáme. Zhruba polovinu nasypeme do směsi, zbytek si schováme na brambory. Kopr rovněž omyjeme, osušíme a otrháme ze stonku. Jednu snítku si necháme na konečnou ozdobu talíře. Zbytek najemno nasekáme a vmícháme do bylinkové omáčky. Omáčku dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
    Oloupané brambory vaříme 20–25 minut v osolené vodě. Lososa omyjeme, osušíme a naporcujeme na 4 přibližně stejné kousky. Filety naskládáme vedle sebe do žáruvzdorné zapékací misky a přelijeme omáčkou. Pečeme v předehřáté troubě (elektrická trouba 200 stupňů Celsia / horkovzdušná 175 stupňů Celsia) asi 15 minut.
    V malém rendlíku rozpustíme máslo a odstavíme ho na prkénko. Uvařené brambory scedíme a promícháme s máslem a zbylou petrželkou. Dochutíme solí. Na talíři ozdobíme koprem, který jsme si dali stranou.
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account