Rychlý a zdravý: Zapečený losos s bylinkami
Ingredience
- 1/2 ks Cibule
- 1 lžíce Olej
- 1 lžička Rajčatový protlak
- 1/2 lžička Mletá kurkuma
- 50 ml Bílé víno
- 200 ml Zeleninový vývar
- 150 ml Smetana na vaření
- 1/2 ks Petržel
- 1/4 ks Kopr
- 800 g Brambory
- 700 g Losos
- 2 lžíce Alpské máslo
- 1 lžička Citronová šťáva
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř
Instrukce
- Kombinace lososa, brambor a bylinek je velmi oblíbená. Když k tomu přidáte ještě pár dalších surovin a necháte chvíli zapéct, vykouzlíte skvělou večeři!Příprava lososa je velmi jednocucháCibuli nadrobno nakrájíme a za občasného míchání restujeme na oleji přibližně 2–3 minuty. Přidáme rajčatový protlak, kurkumu a dále restujeme asi 2 minuty za stálého míchání. Poté přilijeme vývar a víno. Směs přivedeme k varu a vaříme asi 4 minuty. Zalijeme smetanou a opět přivedeme k varu, poté necháme omáčku 4–5 minut mírně podusit.Bylinky nesmí chybětPetržel omyjeme, osušíme a nasekáme. Zhruba polovinu nasypeme do směsi, zbytek si schováme na brambory. Kopr rovněž omyjeme, osušíme a otrháme ze stonku. Jednu snítku si necháme na konečnou ozdobu talíře. Zbytek najemno nasekáme a vmícháme do bylinkové omáčky. Omáčku dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.Oloupané brambory vaříme 20–25 minut v osolené vodě. Lososa omyjeme, osušíme a naporcujeme na 4 přibližně stejné kousky. Filety naskládáme vedle sebe do žáruvzdorné zapékací misky a přelijeme omáčkou. Pečeme v předehřáté troubě (elektrická trouba 200 stupňů Celsia / horkovzdušná 175 stupňů Celsia) asi 15 minut.V malém rendlíku rozpustíme máslo a odstavíme ho na prkénko. Uvařené brambory scedíme a promícháme s máslem a zbylou petrželkou. Dochutíme solí. Na talíři ozdobíme koprem, který jsme si dali stranou.