Žampionový koláč
Ingredience
- 200 g Polohrubá mouka
- 100 g Máslo
- 500 g Čerstvé žampiony
- 1 lžíce Olej
- 150 g Sýr niva
- 150 ml Zakysaná smetana
- 100 ml Mléko
- 4 ks Vejce
- 2 lžíce Strouhanka
- 1 ks Rajče
- Sůl, pepř
- Tymián
Instrukce
- Z mouky, tuku, 1/2 lžičky soli a asi 5 lžic studené vody připravíme hladké těsto. Necháme je asi hodinu odpočinout. Mezitím očistíme žampiony. Nakrájíme je na plátky a podusíme na oleji. Sýr rozkrájíme na kostičky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Smetanu ušleháme s mlékem, vejci, špetkou soli, pepřem a tymiánem. Těsto rozválíme na placku. Kulatou dortovou formu vymažeme lehce tukem a vyložíme těstem. Nezapomeneme vytvarovat vyšší okraj. Dno několikrát propíchneme vidličkou. Těsto posypeme strouhankou a poklademe dušenými žampiony. Zalijeme smetanovým přelivem a v předehřáté troubě pečeme dokud se nevytvoří kůrka. Ještě teplý koláč nakrájíme na dílky. Ozdobíme kousky rajčete a hned podáváme.