Zajíc velikonoční s kapkou Skotské
Ingredience
- 85 g másla
- 85 g cukru
- 1 ks žloutek
- 1 ks celé vejce
- 110 g hl. mouky
- 1/4 ks kypřicího přášku
- 7 g mandlí plátkových
- 1/4 ks perníkového koření
- 50 g sušeného ovoce
- 2 g pomerančové kůry
- trochu šťávy z pomeranče
- 2 g citronové kůry
- 2 PL whisky
Instrukce
- Vymažeme si formu zajíčka (velikost 20 cm) máslem a vysypeme hladkou moukou. Přebytečnou mouku z formy sklepeme. Necháme si povolit máslo, které vyšleháme s cukrem moučkou do hladkého krému. Postupně přišleháváme vejce, whisky a zakápneme pomerančovou štávou. Do mouky zamícháme citrónovou, pomerančovou kůru, nakrájené sušené ovoce, mandlové plátky, kypřící prášek, perníkové koření. Do vyšlehané směsi vařečkou zamícháme mouku s přísadami. Těstem naplníme zajíčka, přiklopíme a dáme do vyhřáté trouby na 170 °C po dobu 50 minut. Po upečení nechte krátce vychladnout, odklopte horní část formy a nechte zajíčka dalších deset minut chladnout. Po částečném vychladnutí vyklopte zajíčka z formy a dozdobte.