Vyzrálý pepřový hovězí pupek s grilovanou zeleninou a omáčkou chimichurri

Vytisknout recept
Připravte si doma dokonalý steak z hovězího pupku, tedy flank steaku. Hovězí pupek je chutný kousek hovězího, který, je vhodný jak k pečení, tak ke grilování. Vykouzlíte tak nejen vynikající lehkou večeři třeba v kombinaci s grilovanou zeleninou, ale hodí se třeba i do salátů.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 15 minutes
Celkový čas 45 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila Irča Holčáková

Ingredience

vyzrálý hovězí flank steak omáčka chimichurri:

  • olivový olej grilovaná jarní cibulka
  • sůl grilovaná paprika a česnek
  • pepř chilli
  • paprika – různých barev pro pestrost na talíři sůl
  • cuketa pepř
  • lilek olivový olej
  • žampiony svazek natě petržele
  • česnek svazek natě koriandru
  • kukuřice
  • snítka čerstvého tymiánu na ozdobu

Instrukce

  • Papírovou utěrkou osušený flank steak (hovězí pupek) pokojové teploty opepříme z obou stran. Poté taktéž oboustranně vetřeme olivový olej. Rozžhavíme gril na minimálně 315 °C i více – potřebujeme, aby se maso „zatáhlo“, udělalo krustu a díky ní nevytékala při grilování šťáva z masa ven. Takto orestujeme z každé strany pouze cca 2 minuty (záleží na velikosti steaku). Následně vložíme do pekáčku, zakryjeme a necháme cca 10 minut odležet.
  • Mezitím si připravíme grilovanou zeleninu. Podle sezónnosti a vlastních chutí volíme červenou, žlutou či zelenou papriku, cuketu, lilek, ale i žampióny nebo kukuřici. Aby se chuť česneku lépe rozležela, připravíme si ho, prolisovaný v olivovém oleji, na pomazání zeleniny předem. Nakrájenou zeleninu na větší kusy vložíme do mísy a zalijeme tímto „vylepšeným“ olejem, pečlivě promícháme, aby olej dokonale pokryl každý kousek zeleniny a pak grilujeme cca 5 minut na skus.
  • Jakmile uplyne doba odpočinku steaku, vyjmeme maso z pekáčku, lehce znovu osolíme a krájíme na cca 1-1,5 cm plátky. Ty pak na talíři dozdobíme zeleninou a chimichurri omáčkou.
  • Tu si můžeme připravit předem – jde o argentinskou nevařenou omáčku, kde je třeba ugrilovat jarní cibulku, česnek a papriku, k tomu následně do misky přidat především nať hladkolisté petržele, stejně tak nať koriandru, sůl, pepř, olivový olej a vše do hladka rozmixovat.
  • Na finální aranžmá talíře patří již maximálně snítka tymiánu.
  • Snoubení vína
  • “Ke grilovaným masům, steakům a zvěřině se výborně hodí výrazné víno, zvolil jsem proto Habánské sklepy, Cuvée 1614, ročník 2017, které má vyšší, granátovou barvu s pěknou viskozitou, bohatou ovocnou vůni připomínající višně v čokoládě, v pozadí tóny lesních plodů a koření. Chuť je poměrně široká, s měkkou tříslovinou, ovocně kořenitá,” hodnotí svůj výběr při párování Petr Ptáček.
5 Komentářů
  1. Jana SakalováSakalová 2 roky ago

    5 stars
    Toto jedlo je presne podla mojej chuti. A ocenujem krasne servirovanie hodne restavuracie

  2. NelaVávrová 2 roky ago

    já nemohu najít tu omáčkou chimichurri? To je co prosím. To víno miluji 🙂 A to moc vína nepiji, jedině tohle =)

  3. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    5 stars
    Velmi pěkný recept. Líbí se mi, stojí za vyzkoušení.

  4. Lenka Hudečková 2 roky ago

    4tu vepřový hovězí pupek a říkám si , co je to za blbost…a on je to pepřový…. chichi…
    mně by jistě chutnal 🙂

  5. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    S tímto bych u manžela vůbec neuspěla, steaky mu nic neříkají, takovou úpravu masa nemá rád. Tak snad jen tu grilovanou zeleninu, tu si i někdy v létě na chatě děláme na venkovním přenosném grilu.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account