Vídeňská roštěná

Vytisknout recept
Vídeňskou roštěnou jsme si půjčili od našich rakouských sousedů, kde ji připravují pod názvem Zwiebelrostbraten. V Rakousku je vídeňská roštěná velmi populární, obvykle ji najdete na menu všech místních lepších restaurací. 
Typickou surovinou pro vídeňskou roštěnou je kopeček dozlatova usmažené křupavé cibule, která se při servírování naaranžuje na plátek masa.
Jako příloha jsou vhodné opékané brambory. 
  1. Plátky roštěné naklepeme. Po obvodu uděláme nožem mělké zářezy, aby se hovězí plátky při smažení nezkroutily. Maso z obou stran osolíme a opepříme, z jedné straně namočíme v mouce.
  2. V dostatečně velké pánvi rozpálíme olej a plátky masa zprudka opečeme. Poté vyndáme stranou na talíř.
  3. Ve výpeku rozpustíme máslo, přidáme lžičku až dvě mouky, rozmícháme. Přilijeme hovězí vývar a plochou vařečkou seškrabujeme nápek ze dna pánve, až se rozpustí. Zároveň vytvoříme základ pro šťávu plnou chuti, kterou pak roštěnky polijeme. Šťávu ochutíme solí a pepřem.
  4. Maso vrátíme zpět do pánve se šťávou, přikryjeme, stáhneme teplotu na minimum a přiklopené necháme probublávat.
  5. Mezitím si připravíme cibuli: Oloupeme ji a nakrájíme na tenká kolečka. Poprášíme moukou. V pánvičce rozpálíme vyšší vrstvu oleje a cibuli v ní opečeme. Pečlivě mícháme, aby se nepřipálila. Jakmile je cibule osmažená do zlatova, ihned stáhneme pánev ze sporáku a cibuli přendáme do misky.
  6. Na nahřátý talíř položíme roštěnku, přelijeme šťávou a navršíme na ni kopeček cibule. 
Podáváme se smaženými bramborami nebo rýží, ozdobíme čerstvou zeleninou. 
TIP: Nejlepší maso na vídeňskou roštěnou jsou hovězí plátky z tzv. vysokého roštěnce. Jedná se o zadní typ hovězího masa, které bývá libovější a není tak prorostlé tukem, blánami a vazivem. Je vhodné na rychlejší přípravu, kvalita je vykoupená vyšší cenou. 

4ks - Vysoký roštěnec, plátky
ks - Sůl
ks - Pepř
1lžíce - Mouka
3lžíce - Olej na smažení
30g - Máslo
250ml - Hovězí vývar
4ks - Cibule
příprava - 20
vaření - 25
Kategorie Hlavní jídlo
Porce 0
Uvařila PetraKupská

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account