Vídeňská roštěná
- Plátky roštěné naklepeme. Po obvodu uděláme nožem mělké zářezy, aby se hovězí plátky při smažení nezkroutily. Maso z obou stran osolíme a opepříme, z jedné straně namočíme v mouce.
- V dostatečně velké pánvi rozpálíme olej a plátky masa zprudka opečeme. Poté vyndáme stranou na talíř.
- Ve výpeku rozpustíme máslo, přidáme lžičku až dvě mouky, rozmícháme. Přilijeme hovězí vývar a plochou vařečkou seškrabujeme nápek ze dna pánve, až se rozpustí. Zároveň vytvoříme základ pro šťávu plnou chuti, kterou pak roštěnky polijeme. Šťávu ochutíme solí a pepřem.
- Maso vrátíme zpět do pánve se šťávou, přikryjeme, stáhneme teplotu na minimum a přiklopené necháme probublávat.
- Mezitím si připravíme cibuli: Oloupeme ji a nakrájíme na tenká kolečka. Poprášíme moukou. V pánvičce rozpálíme vyšší vrstvu oleje a cibuli v ní opečeme. Pečlivě mícháme, aby se nepřipálila. Jakmile je cibule osmažená do zlatova, ihned stáhneme pánev ze sporáku a cibuli přendáme do misky.
- Na nahřátý talíř položíme roštěnku, přelijeme šťávou a navršíme na ni kopeček cibule.