větrníčky

Vytisknout recept
Do kastrolu dejte mléko, máslo, cukr a sůl a pomalu přivědte k varu. Jakmile se směs začne vařit, odstavte jí z plotny a najednou vmíchejte všechnu mouku. Nenechte se odradit tím, že se mouka do mléčné směsi vsakuje poměrně neochotně. Ve chvíly , kdy se vše spojí v lepkavý knedlík vraťte kastrol na plotnu. Na mírném plameni tzv. odpalujte. Pečlivě míchejte a přehazujte ze strany na stranu, zatímco na dně kastrolu přisychá tenká bílá vrstvička. Míchání věnujte asi 5 min , je to velmi důležitá fáze, během níž se těsto zbavuje přebytečné vlhkosti. Poté kastrol sundejte s plotny a těsto nechte vychladnout asi na 60stupňu. Do misky vyklepněte vejce a odvažte správné množství. Vychladlé těsto přendejte do robotu s metlou a postupně do něj po dávkách zapracujte vejce. Opět to bude vypadat, že se vejcím do těsta nechce. Vznikne hladká, lepivá hmota. Těstem naplňte cukrářský sáček. Na plech vyložený pečícím papírem dělejte krouživým pohybem úhledné hromádky o průměru 4-5cm. Jde to špatně musíte použít sílu. Nechávejte mezi nima rozestupy větší těsto nabude. Mokrým prstem uhladte špičky. Větrníky pečte v troubě na 200 stupňu cca 20 min. ( Mě většinou stačilo 15 min ). Hotové větrníky nechte vychladnout . Šlehačku oslaďte podle chuti a ušlehejte. Naplňte cukrářský sáček a větrníky naplňte. Můžete přidat kousky ovoce např. jahody. (já většinou dělám bez ovoce) a zasypte moučkovým cukrem.
Recept je původně z časopisu FOOD milujeme vaření. Větrníčky už dělám skoro na každou oslavu a hned jsou pryč 🙂

250ml - mléko
100g - máslo
1lžička - cukr krupice
1špetka - sůl
165g - hladká mouka
4ks - vejce
400g - smetana ke šlehání
2lžíce - moučkový cukr
příprava - 40
vaření - 20
Kategorie Cukroví
Uvařila Barbora Janoušková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account